Vitamin Bukan Pengganti Makanan

 

 “Saya nak ambil vitamin/ makanan tambahan pada bulan puasa saja, sebab siang tak makankan, jadi saya ambil lah vitamin untuk ememastikan saya sihat bolehkah?”

“Saya dah kurang selera makan sekarang, jadi saya nak makan vitamin aje lah”

“Saya dah makan banyak,dah macam-macam jenis kumpulan makan dah saya makan.. nak buat apa saya nak ambil vitamin lagi”

“Saya dah makan makanan seimbang, buat apa nak vitamin lagi”

Salah tanggapan-tanggapan di atas tuh  terhadap pengambilan vitamin atau supplement. Supplement BUKAN pengganti makanan. Kita tidak boleh menyamakan mengambil supplement dengan makanan sebenar.

Umpamanya jika kita ambil kelas tuisyen, tapi kita masih perlu belajar di sekolah, dan di rumah juga. Kelas tuisyen adalah pelengkap bagi menghadapi peperiksaan. Mungkin kita akan diberi tips yang lebih atau soalan-soalan ‘spot’ ataupun rmalan.

Walaupun mengambil vitamin secara konsisten, tidak bermakna tidak perlu makan lagi. Atau sebaliknya. Makanan yang kita ambil membantu penyerapan vitamin, misalnya susu membantu tubuh menyerap kalsium, makanan berlemak membantu penyerapan vitamin larut lemak, dan sebagainya.

Sebaik-baik vitamin adalah dari sumber semulajadi (makanan asal yang sebenar). Dan yang menariknya, buah-buahan ini adalah lebih bagus bila diambil bersama-sama, kerana ada unsur sinergi di dalamnya. Misalnya salam buah-buahan yang mengandungi campuran buah beri memberi lebih kesan dalam menjaga kesihatan daripada mengambil strawberi, blue beri, rasberi,dan sebagainya secara berasingan.

berry 

Oleh itu, salah satu ciri vitamin yang baik ialah mengandungi kombinasi bahan asas dari tumbuhan, atau sekurang-kurangnya mengambil keseluruhan dari zat tumbuhan tersebut (hanya menyingkirkan serat bagi memudahkan penyerapan).

natural vit

Berbalik kepada topik, walaupun kita mengambil hidangan mengikut saranan piramid makanan, namun terdapat banyak fakor yang patut kita ambil perhatian. Misalnya cara makanan tersebut dimasak, berapa lama ia disajikan selepas dimasak, dan sebagainya. Malah gaya hidup kota raya yang mendedahkan kita kepada asap kenderaan, pencemaran alam, malah pengambilan ubat-ubatan yang berasaskan drug, menyumbang kepada rosaknya sel-sel badan. Ia meletakkan tubuh kita dalam keadaan ‘memerlukan antioksidan’.

Beberapa jenis vitamin perlu diambil bersama makanan (selepas makan), misalnya B complex kerana ada komponen vitamin B yang boleh menyebabkan mual. B complex juga memerlukan air yang banyak (makanan yang kaya dengan air pun boleh) bagi membantu penyerapan. Jadi tidak logik jika mahu mengambil vitamin tanpa makanan. Apatah lagi vitamin larut lemak yang memerlukan lemak untuk penyerapan.

Vitamin tambahan bukanlah satu penyelesaian sekiranya anda tidak makan. Mengambil vitamin atau tidak, makanan adalah sumber keperluan asas dalam kehidupan manusia

Tercari-cari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau anda ingin menjana pendapatan 4-5 malahan 6 angka sebulan hanya dari rumah?

Fanpage: http://www.facebook.com/supernifzvitamin

Email: supernifz@gmail.com

No. HP: 012- 658 4283 (WhatsApp..Sms…)

Kawasan COD: Seri Manjung, Sitiawan, Lumut

Postage : Tak kira di mana anda berada….

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing