Tips Elakkan Tekanan Darah Tinggi

 

hypertension

Masalah tekanan darah tinggi? Sebagai langkah permulaan untuk menangani kemungkinan anda mempunyai tekanan darah tinggi, iktuilah tip-tip berikut:

1. Bersenamlah dengan kerap.Cuba untuk bersam dalam 30-45 minit pada hari minggu. Paling kurang pun 3-4x seminggu. Pada masa yang sama ini juga bantu kurangkan berat badan.

Hypertension (1)

2. Melakukan aktiviti senaman secara berkala, walaupun dengan hanya berjalan kaki selama sekurang-kurangnya 30 minit.

3. Kurangkan berat badan.Ambil inisiatif untuk mengurangkan atau mengawal berat badan. Kurangkan berat 5kg pun sudah memberikan impak yang ketara dan mudahkan lagi kesan ubat pemberian doktor.

4. Kurangkan mengambil makanan yang banyak sodium atau kurangkan kemasinan dalam makanan. Cip potato, french fies, makanan segera selalunya mengandung banyak garam dan harus dielakkan. Demikian juga sesetengah minuman yang bersodium, kurangkan.

5. Kurangkan pengambilan garam kepada kurang daripada 2.3g sehari. Garam umpama pasir yang serap air and tingkatkan tekanan darah. Kurangkan kicap, telur/ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Ingat: 1 teaspoon sudahpun mengandungi 2.3g

hypertension-diet-foods6. Makanlah makanan yang kaya bijirin tulen, buah-buahan dan produk kurang lemak. Mengurangkan pengambilan lemak tepu dan makanan banyak kolesterol boleh menurunkan tekanan darah.

7. Kurangkan Stres.Stres kerja, duit, kesesakan jalan dan macam-macam lagi tingkatkan tekanan darah buat sementara waktu. Kalau anda mempunyai kronik stres, sudah tentu ia memudaratkan kesihatan anda dan boleh akibat serangan jantung, strok dan macam-macam lagi. Seimbangkan kehidupan anda dan cuba elak dari stres yang berpanjangan.

8. Jangan merokok:Kesan nikotin rokok dapat tingkatan tekanan darah sehingga 10 mm Hg sehingga sejam. Jadi sekiranya anda merokok sepanjang hari, tekanan darah pun lebih tinggi sepanjang masa.

9. Amalkan diet yang lebih baik.Sudah tentu diet seharian amatlah penting untuk mengawal dan kurangkan tekanan darah. Berikut adalah beberapa tip yang anda boleh amalkan:

  1. Ketahuilah keperluan kalori seharian anda. Ini boleh mengawal jumlah makanan dan pasa masa yang masa bantu anda kawal atau kurangkan berat badan.
  2. Makan 5-7 hidangan sehari tapi dalam sukatan yang kecil.
  3. Lebihkan serat (fiber) seperi grains, nasi perang, buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
  4. Kawal kolesterol. Biasanya masalah tekanan darah tinggi, berat badan dismapingi dengan masalah kolesterol tinggi. Pastikan anda kawal tahap kolesterol anda dan elak makanan berkolesterol tinggi seperti makanan laut, organ-organ seperti paru-paru, kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat.
  5. Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda. Ia dapatkan kurangkan kesan garam pada tekanan darah. Pisang adalah pilihan potassium yang baik dan mudah didapati.
  6. Kurangkan pengambilanalkohol dan kafein.

10. Jangan leka:Pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan anda. Walaupun anda tidak mempunyai masalah hypertension, pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap 12 bulan sekali.

 

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani di SMS/WhatsApp 012 658 4283 untuk mendaftar sekarang!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing