Tanda-tanda Kencing Manis

 

Kencing manis (diabetes mellitus) adalah keadaan di mana tubuh tidak dapat mengimbangi kandungan gula dalam darah sehingga glukosa atau gula yang biasanya diangkut menuju sel-sel tubuh sebagai sumber tenaga, maka ia akan tercicir dalam aliran darah, bahkan akan terbuang dalam air seni. Pengaturan gula darah oleh tubuh dilakukan dengan bantuan hormon insulin yang berasal dari pankreas. Diabetes terdiri dari dua jenis:

 

Jenis 1:

Organ tidak mampu menghasilkan Insulin

Organ tidak mampu menghasilkan Insulin

Diabetes karena tubuh tidak memproduksi insulin sehingga penderita harus disuntik insulin setiap hari untuk mengendalikan kadar gula darah.

Jenis 2:

Sel-sel tidak bertindak balas dengan Insulin

Sel-sel tidak bertindak balas dengan Insulin

Pada diabetes tipe 2, pankreas memproduksi insulin, namun sel-sel tubuh tidak memberikan sebarang tindak balas secara normal. Jenis diabetes ini biasanya terkait dengan kegemukan dan peningkatan usia

Jenis 3

Diabetes Gestasi

Diabetes Gestasi

Terjadi kepada wanita hamil, dimana ketika di alam kehamilan, hormone didalam badan ibu-ibu yang hamil tidak depat bertindak balas dengan sempurna, di tambah dengan penambahan nafsu memakan makanan yang tinggi kandungan karbohidrat dan gula.

Kesimpulan

Kadar gula di dalam darah yang tinggi lambat laun akan mengakibatkan kerosakan pembuluh darah dan saraf yang mengakibatkan gangguan fungsi mata, ginjal dan saraf serta meningkatkan risiko serangan jantung, stroke dan banyak lagi penyakit-penyakit yang lain

 

Seseorang dikatakan menderita diabetes bila kadar gula dalam darahnya di atas 126 mg/dl (puasa) atau 200 mg/dl (tidak puasa). Namun, kebanyakan gejala diabetes baru tersedar bila mana kandungan gula di dalam darah sudah di atas 270 mg/dl.

 

risiko

Gejala atau tanda-tanda diabetes yang umum terjadi adalah:

  • Dehidrasi/Kekurangan air di dalam badan
  • Terasa Dahaga
  • Kerap membuang air kecil/ kencing
  • Sukar bernafas
  • Penurunan berat badan
  • Gangguan penglihatan
  • Penyembuhan luka yang lama

 

Suppliment untuk diabetes @ kencing manis

 

Untuk pengidap kencing manis ada baying supplement yang Shaklee tawarkan, bergantung kepada budget masing-masing.

Jika ada bajet lebih, memang sangat disarankan untuk ambil VIVIX

Vivix - Terbaik untuk Diabetis

Vivix – Terbaik untuk Diabetis

Vivix – merupakan supplemen anti-penuaan terbaik di dunia. Juga membantu memelihara kesihatan jantung, otak, sistem imun, perlindungan antioksidan, peningkatan tenaga, kesihatan dan kesejahteraan.

Bagi yang mempunyai masalah kekangan budget, boleh mencuba GLA COMPLEX, B COMPLEX dan ZINC sahaja.

GLA Complex

GLA Complex

GLA COMPLEX – menghalang komplikasi diabetes. Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

B-Complex

B-Complex

B COMPLEX – menukar makanan kepada tenaga iaitu dengan menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan.

Zinc Complex

Zinc Complex

ZINC – membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki diabetes.

Sonya, pembaca-pembaca sekalian apa lagi yang di tunggu, hadiahkan diri sendiri atau pun insan-insan yang tersayang dengan suppliment yang terbaik sebelum terlambat.

 

Comments

  1. Thanks, Very interesting information! I Suggest to consumption Spirulina Tablets, Produk terlaris dan The Best Product 2013 2014 dari Woo Tekh.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing