Set Gout

Gout atau pun Asam Urat ialah salah satu bentuk artistis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid pada sendi-sendi. Ia juga di kenali sebagai sejenis penyakit sendi yang berpunca daripada ASID URIK yang berlebihan yang terkumpul dalam badan seseorang.Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah “gout” berasal daripada perkataan Bahasa Latin, “gutta” yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.

Gout

Gout

Asid urik adalah bahan buangan terhasil semasa proses penghadaman sejenis protin bernama purin. Apabila tubuh kita berlebihan asid urik yang terkumpul di dalam sendi, ia akan menyebabkan gout, batu karang, dan kegagalan buah pinggang.

Tanda dan gejala penyakit Gout

Gout

Gout

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak.Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.

 

Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.

gout

Pesakit-pesakit dengan hiperurisemia (sila lihat di bawah) boleh mempunyai mendapan-mendapan hablur asid urik yang dipanggil tofus dalam tisu-tisu yang lain, umpamanya heliks telinga. Dalam sebilangan kes, karang-karang asid urik boleh membentuk sejenis karang ginjal.

 

Set Gout Shaklee.

SET GOUT SHAKLEE

SET GOUT SHAKLEE

Selain dari mendapatkan rawatan dari doctor-doktor yang berkelayakan, pesakit juga boleh lah mencuba vitamin Shaklee yang di sarankan ini. Ia mengandungi:

  1. Alfalfa  
  • detoks semulajadi yang berupaya menyingkirkan toksik dari badan secara lembut. Pengamal supplement Alfalfa perlu mengambil air yang banyak (sebaik-baiknya 3-4Liter sehari) untuk membantu melancarkan proses detoks.

      2. Performance Drink

  • Bagi memelihara atau seimbangkan kandungan air dalam badan supaya badan tidak mengalami proses dehidrasi. Pesakit gout perlu menyingkirkan asid urik dengan lebih kerap kencing. Air yang mencukupi dalam badan amat penting untuk melancarkan proses pembuangan asid urik. Performance Drink berfungsi mengantikan air yang hilang dan memelihara tahap air dalam badan pesakit.

      3. Omega Guard

  • mengelakkan keradangan sendi dan mengurangkan kesakitan.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing