Sentiasa Menjadi Positif

POSITIVE

Semuanya bermula dari niat anda untuk memilih bagaimana corak kehidupan yang anda mahukan. Pemikiran kita boleh dalam keadaan positif atau negatif. Otak kita tidak boleh berfungsi serentak untuk memilih perasaan positif atau negatif sekaligus.

Kesihatan mental atau rohani adalah sesuatu yang perlu seiring dengan kesihatan fizikal. Dan ia sepatutnya seiring kerana kesihatan rohani boleh mempengaruhi fizikal. Misalnya stress membebaskan hormon yang boleh memberi kesan kepada organ dalaman, sekaligus membawa kesan buruk kepada kesihatan secara keseluruhan.

Malah sudah terbukti bahawa mereka yang positif ternyata lebih sihat, lebih cepat sembuh dan lebih panjang umur daripada orang yang sentiasa berfikiran negatif, pesimis, dan lain-lain sikap yang sempit. Mengikut kajian California Breast Cancer Research Program (CBCRP), wanita yang berpendapatan dan berpendidikan tinggi mempunyai kadar survival yang lebih tinggi dalam kanser payudara. Ini membawa maksud wanita-wanita yang lebih matang dan berfikiran positif lebih fokus kepada kembali kepada kehidupan normal, bukan setiap hari mengeluh mengenangkan nasib diri.

Berfikiran positif juga menjadi kunci untuk sentiasa sihat dan sembuh dengan Shaklee. Shaklee bukan ubat magik yang boleh menjadikan anda sihat, terus sihat dan kekal sihat tanpa sokongan dari faktor2 lain. Faktor yang paling utama ialah keimanan bahawa yang memberi kesembuhan dan kemudahan adalah Tuhan, dan Shaklee adalah wasilahnya.

Pastikan matlamat anda bukan sahaja untuk mengembirakan diri anda tetapi juga orang lain terutama orang yang berada dekat di samping anda kerana kegembiraan anda bergantung kepada sejauhmana anda dapat mengembirakan orang lain

Redha terhadap ujian Allah kerana ketahuilah semuanya adalah anugerah yang menjadikan kita insan yang lebih istimewa. Allah tidak menzalimi hambanya, sebaliknya hambalah yang menzalimi diri mereka sendiri.

Bagaimana Pula Caranya Untuk Kita Sentiasa Menjadi Positif?

1. Penuhi jiwa dengan santapan rohani

Santapan rohani selain dari beribadah, berzikir, mengingati Tuhan.. juga termasuk banyak berfikir, bertanya, membaca, mengulangkaji bagi menambah pengetahuan. Makan supplement dengan pengetahuan jauh lebih baik dan berkesan daripada makan supplement buta-buta tanpa pengetahuan. Pengetahuan yang pertama ialah tentang healing crisis – krisis penyembuhan. Tanpa ilmu tentang krisis penyembuhan, seseorang itu dengan mudahnya menyalahkan supplement yang diambilnya sebagai ‘tidak serasi’, ‘tidak berkesan’, ‘buat aku jadi makin sakit’, sedangkan krisis penyembuhan adalah satu petanda yang sangat baik!

2. Jangan Memberi Alasan

Peluang menjadi sihat tidak datang kepada semua orang. Misalnya penduduk di negara miskin dan kawasan miskin, mereka tiada pilihan. Kebuluran melanda, mereka tentunya tidak boleh memilih untuk makan burger atau makan nasi. Kita di sini mempunyai peluang untuk lebih sihat dan mengamalkan cara hidup yang sihat. Misalnya pengambilan vitamin C dan vitamin E sebagai antioksidan untuk mencegah kerosakan sel hasil dari pencemaran udara. Apabila tersedia vitamin C dan E untuk dinikmati dengan lebih mudah (dalam bentuk supplement), peluang untuk kita hidup lebih sihat semakin cerah.

3. Jangan Menyalahkan Orang Lain

Apabila sesuatu yang tidak diingini berlaku, kita mudah untuk menyalahkan orang lain. Ini bukan saja tidak sihat, malah menjadikan kita nampak bodoh, terutama jika kesalahan itu dengan jelas menunjukkan kitalah puncanya, tapi masih nak salahkan orang. Berhenti! Ambil rasa tanggungjawab itu. Kalau kita menghadapi masalah kerana kurang minum air, akuilah itu kerana kesilapan kita, bukan orang lain. Melainkan kalau syarikat bekalan air menyekat aliran air ke rumah, mungkin kita boleh salahkan mereka.

4. Atasi..Buat, bukan keluh

Badan sakit, badan penat, badan lesu… Carilah cara untuk mengatasinya. Mengeluh setiap masa tentang kesakitan, kepenatan, kelesuan tidak akan menjadikan anda bertenaga dan sihat.

5. Ingat dan Bergantunglah kepada Allah

Anda mungkin dah habiskan beribu-ribu untuk mendapatkan kesihatan yang optimum, tapi masih juga sakit. Maka kembalilah kepada yang memberi nikmat sihat dan ujian sakit. Seperti yang saya katakan, rohani dan fizikal saling berkaitan. Anda cuma mengambil supplement untuk tubuh, tapi lupa supplement jiwa. Roh kita bukan saja perlukan supplement, tapi makanan2 asas untuknya. Ini tidak, tubuh kita saja yang makan macam2, supplement macam2… tapi roh kebuluran. Pastikan semuanya cukup makan ya.

TIPS HIDUP CERIA

Insya-Allah, anda akan berasa lebih tenang, lebih yakin dan lebih positif. Yang pastinya dengan berfikiran positif, anda akan berasa lebih sihat!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing