Sakit Jantung di Usia Muda

Jom Kenali Jantung Anda 

Sayangi Jantung Anda

Sayangi Jantung Anda

Apa itu Jantung

Jantung adalah organ yang berupa otot dan berongga.Berat jantung adalah kira-kira 300 gram. Untuk memastikan agar jantung berfungsi secara efisien, otot-otot jantung, rongga atas dan rongga bawah harus berinteraksi secara berganti-gantian. Laju denyut-denyut jantung atau kerja mengepam ini dikendalikan secara alami oleh suatu “pengatur irama”. Ini terdiri dari sekelompok yang  khusus,ia disebut nodus sinotrialis, yang terletak di dalam dinding serambi kanan. Sebuah impuls listrik yang ditransmisikan dari nodus sinotrialis ke kedua serambi membuat kedua-duanya berinteraksi secara serentak.

Serangan Jantung

Serangan jantung adalah suatu kondisi dimana kerosakan yang dialami di bahagian otot jantung (myocardium) secara mendadak yang mana mengakibatkan berkurangnya kemasukan darah ke bagian otot jantung. Berkurangnya kemasukan darah ke jantung secara tiba-tiba dapat terjadi ketika salah satu nadi koroner tersekat selama beberapa saat, sama ada akibat spasme – melajukan nadi koroner – atau akibat penggumpalan darah – thrombus.

 

Serangan Jantung di usia Muda

Serangan Jantung di usia Muda

Kehadiran penyakit jantung koroner pada usia muda bukanlah sesuatu yang menghairankan. Jumlah penderita penyakit jantung koroner berusia muda tidak sebanyak mereka yang berusia . Sekitar 3% penderita penyakit jantung koroner berusia di bawah 40 tahun.

Kebiasaan merokok adalah faktor tunggal terkuat yang berhubungan dengan penyempitan pembuluh koroner pada usia muda.

Faktor risiko lain yang mengakibatkan mendapat sakit jantuk di usia muda adalah keabnormalan kadar kolesterol darah. Pesakit jantung yang masih muda tidak selalu memiliki kadar kolesterol jahat (LDL) yang tinggi. Biasanya, kadar LDL mereka normal, tetapi kadar trigliserida mereka melonjak dan kadar HDL (kolesterol baik) mereka rendah.

Gejala Sakit Jantung

  1. Sakit Dada
  2. Merasa Sangat Lemah
  3. Berdebar-debar
  4. Pening kepala
  5. Pitam
  6. Sesak nafas

 

Selama beberapa bulan sebelum serangan jantung biasanya penderita penyakit jantung sering merasa lelah/semput. Jangan menganggap gejala ini disebabkan oleh kurang tidur dan stress akibat pekerjaan.

 jantungku

Rasa sakit atau rasa ditekan di dada, memberikan peringatan kepada setengah dari mereka yang menderita serangan jantung. Beberapa orang mengalami napas tersengal-sengal atau kelelahan dan perasaan lunglai sebagai gejalanya, Ini menunjukkan bahawa jantung tidak mendapatkan oksigen secukupnya karana penyumbatan koroner.

Biasanya beberapa hari menjelang serangan jantung, seseorang itu  akan mengalami kontraksi otot secara tiba-tiba di dada yang merupakan serangan kecil atau serangan jantung ringan. Serangan jantung ringan umum terjadi sebelum serangan besar beberapa hari kemudian.

Mengapa Terjadi Serangan Jantung ?

Penyakit jantung yang paling umum adalah penyakit kronis pada arteria koroner yang disebut aterosklerosis. Karana itu, sakit jantung yang umum dikenali sebagai penyakit jantung koroner atau penyakit arteria koroner. Penyakit ini sering menyebabkan kematian. Penyebabnya adalah penyempitan pada pembuluh darah koroner, dimana pembuluh ini berfungsi untuk menyediakan darah ke otot jantung. Penyempitan disebabkan oleh tumpukan kolesterol atau protein lain yang berasal dari makanan yang masuk ke dalam tubuh. Penumpukan ini juga menyebabkan pembuluh darah koroner menjadi kaku. Ini juga disebut sebagai aterosklerosis.

 serangan jantung

Aterosklerosis terjadi akibat penumpukan plak atau timbunan lemak pada dinding-dinding arteri. Selang beberapa lama,ia mengeras dan akan menyempitkan rongga arteri, dan menghambat aliran darah ke jantung. Penyakit arteria koroner atau coronary artery disease (CAD) inilah yang pada dasarnya penyebab utama kepada sebagian besar serangan jantung.

Selain penyakit jantung koroner yang disebabkan karena penumpukan lemak di dinding arteri, ada juga penyakit jantung lainnya yang disebabkan kelainan semenjak lahir. Misalnya jantung yang tidak sempurna, kelainan katup jantung, melemahnya otot jantung. Penyebab lain adalah bakteri yang menyebabkan infeksi pada jantung.

Supplimen Untuk Sakit Jantung

CoQHealth Plus

 

CoQHealth - Mampu merawat Sakit Jantung

CoQHealth – Mampu merawat Sakit Jantung

CoQHealth Plus ini ialah supplemen yang mengandungi campuran proprietari bagi Co Enzim Q10 , Vitamin E serta ekstrak teh hijau.

Bahan utama dalam supplemen ini ialah Co Enzim Q10 . Co Enzim Q10 adalah nutrien larut lemak yang dihasilkan dalam tubuh dan ada dalam semua sel. Ianya paling banyak pada organ yang melaksanakan tugasan berat seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas. >> ianya semulajadi dan tiada bahan sintetik.

 

Mungkin ramai masih tak tahu apa fungsi Co Enzim Q10 ni kan? 
 
Di antara fungsi Co Enzim Q10 :

- menghasilkan tenaga dalam setiap sel tubuh terutamanya sel otot jantung
- bertindak sebagai antioksida ( melindungi arteri daripada pengoksidaan low-density lipoproteins(LDL) )
- membantu menggalakkan fungsi kesihatan bagi saluran darah termasuk yang menyalurkan darah ke jantung

 

Kebaikan CoQ10

Antara salah satu kebaikkan Coenzyme Q10 (CoQ10) ini adalah menangani serangan jantung yang merupakan pembunuh utama rakyat Malaysia. Pesakit didapati mempunyai rendah CoQ10 di dalam sel-sel otot jantung yang membawa kepada kegagalan jantung untuk berfungsi. Hasil kajian double-blind menunjukkan dengan mengamalkan CoQ10 dapat mengurangkan gejala-gejala masalah kegagalan jantung seperti sesak nafas, sukar tidur, dan bengkak. Jadi CoQ10 adalah penyelesaian untuk meningkatkan pengeluaran tenaga di dalam otot jantung, juga meningkatkan kekuatan jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan.

Manfaat lain Co Enzim Q10 :

1- kesihatan kardiovaskular
2- menangani penuaan
3- menangani tekanan darah tinggi 
4- menangani keletihan
5- kesihatan ginjal
6- migrain
7- kesihatan saraf & otak
8- terapi Statin
9- menangani masalah kekurangan Co Enzim Q10 secara genetik
10- kesuburan lelaki
11- kesihatan pergigian


Para penyelidik yang membuat kajian percaya bahawa CoQ10 boleh membantu dengan hal-hal yang berkaitan dengan jantung kerana ia boleh meningkatkan pengeluaran tenaga dalam sel-sel, mencegah pembentukan darah beku dan bertindak sebagai antioksidan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil supplemen CoQ Health Shaklee, boleh membantu mencegah dan merawat penyakit berikut :

1. Serangan Penyakit Jantung
Satu kajian klinikal mendapati bahawa orang yang mengambil suplemen CoQ10 setiap hari dalam tempoh 3 hari selepas serangan penyakit jantung adalah kurang berisiko untuk mempunyai serangan jantung berikutnya.

2. Kegagalan Jantung
Terdapat bukti bahawa CoQ10 boleh membantu merawat kegagalan jantung apabila digabungkan dengan ubat-ubatan konvensional. Orang yang mempunyai kegagalan jantung kongestif, di mana jantung tidak dapat mengepam darah serta ia harus juga mungkin mempunyai tahap rendah CoQ10. Kegagalan jantung boleh menyebabkan darah terkumpul di bahagian-bahagian badan yang lain, seperti paru-paru dan kaki. Ia juga boleh menyebabkan sesak nafas. Beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa suplemen CoQ10 membantu mengurangkan bengkak di kaki , mengurangkan cecair di dalam paru-paru, menjadikan pernafasan lebih mudah dan meningkatkan kapasiti untuk pesakit jantung melakukan senaman.

3. Tekanan Darah Tinggi
Beberapa kajian klinikal yang melibatkan jumlah beberapa individu di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa CoQ10 boleh mengurangkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa 4 – 12 minggu untuk melihat apa-apa perubahan . Dalam satu analisis, selepas membuat 12 kajian klinikal, penyelidik membuat kesimpulan bahawa CoQ10 berpotensi untuk menurunkan tekanan darah sistolik sehingga 17 mm Hg dan tekanan darah diastolik sebanyak 10 mm Hg, tanpa kesan sampingan yang ketara.

 

Selain dari CoQHealth Plus,Untuk mereka yang mempunyai Budget lebih, boleh lah mencuba VIVIX

VIVIX

VIVIX Shaklee

VIVIX Shaklee

VIVIX merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi DIABETES, ARTHRITIS, GOUT, KANSER, KENCING MANIS (diabetes), STROK, SAKIT JANTUNG dan macam-macam lagi. Mengandungi resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan berlaku dengan pantas.

10 KEBAIKAN VIVIX!
1) Menggalak penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
2) Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
3) Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
4) Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
5) Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
6) Mengurangkan insiden bagi penyakit nyanyuk (mencegah Alzheimer)
7) Membantu dalam proses penurunan berat badan
8) Menyokong kesihatan mata
9) Meningkatkan kesihatan imum badan
10) Menggalakan kesihatan keseluruhan

Vivix telah terbukti menyelesaikan masalah penyakit-penyakit serius, antaranya :
• Diabetes, kencing manis
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun tahan daya badan – lambat sembuh

Sayangi Jantung anda dan Jantung insan-insan kesayangan… Jom hadiahkan supplimen yang hebat & semujadi ini untuk insan-insan tersayang..

PM saya.. call saya… WhatsApp saya ok…

Zemanta Related Posts Thumbnail

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing