Persediaan Ibu Menyusu Untuk Berpuasa

Hai para ibu-ibu… Alhamdullilah bulan puasa adalah antara saat-saat paling getir bagi ibu yang menyusukan anaknya. Para ibu perlulah bersedia dengan lebih awal, kerani itu perlu bagi ibu yang menyusu sebelum berpuasa. Kebanyakan ibu yang menyusukan anaknya buat pertama kali di bulan puasa sangat yakin (atau cuba meyakinkan dirinya sendiri) bahawa pengeluaran susu badannya takkan terjejas walaupun masih berpuasa.

puasa&susuibu

Bak kata pakar motivasi, Kita Harus Yakin dengan kemampuan diri kita & sentiasalah Berfikiran Positif.

Namun, masalah biasanya timbul bila nak masuk minggu ke2/3. Sedikit-demi sedikit pengeluaran susu badannya berkurang sehingga memaksa mereka membuat pilihan yang sukar; sama ada tidak berpuasa untuk menyusukan anak atau terus berpuasa dan memberikan anak mereka campuran susu formula. Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuasa,akan tetapi lebih baik jika mampu berpuasa dan pada masa yang sama kita mampu menyusukan anak…Betul tak??

Let’s say,

  1. Kini dah ade stok sebanyak 20 Oz dalam Freezer
  2. Jumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)
  3. Bayi kesayangan anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bekerja)
  4. Jumlah pengeluaran susu yang di pam dibulan puasa nanti jatuh kepada 9 Oz sehari

Slide1

Jika situasi anda sama seperti di atas, carta berikut menunjukkan bekalan susu yang boleh anda jangka,
Yup, by 2nd weeks of Ramadhan, bekalan susu habis. Time ni kalau tak cukup susu, bayi boleh melalak kelaparan; terutamanya kalau anak lelaki.

 

Jadi, apa yang kita nak kena buat?

Mula banyakkan susu dari sekarang, jangan tunggu last minute atau yakin tak tentu hala. Dengan hanya meningkatkan pengeluaran susu yang di pam (untuk bekalan anak ke Nursery atau Taska) daripada 17 Oz kepada 20 Oz sehari (Ya, Cuma 3 Oz saja), bekalan susu anda dah cukup nak cover sampai akhir ramadhan. Tak caya tengok carta di bawah,

Slide2

 

Kedua-dua kes di atas ni tak ambil kira kalau bayi atau nak kecil anda minum makin banyak & anda pun tak outstation ke mana-mana sehingga terpaksa menyediakan stock 2-3x ganda daripada biasa. Jika anda jangkakan kedua-dua perkara di atas bakal berlaku, saya nasihatkan cuba ikhtiarkan sesuatu sehingga boleh menambahkan pengeluaran susu sebanyak 25 Oz sehari sebelum masuk bulan puasa.

Slide3

 

Jika anda Berjaya menghasilkan 25 Oz susu sehari mulai sekarang sebelum masuk bulan puasa, anda bakal menyimpan stok susu sebanyak 100 Oz menjelang Syawal! Dengan jumlah sebegini, anda tak perlu lagi risau kalau tiba-tiba bos suruh outstation kerana urusan pejabat.

 

Macam mana nak banyakkan susu cara yang paling selamat?

Set Penyusuan Shaklee adalah supplement semulajadi.

Set Penyusuan Shaklee adalah supplement semulajadi.

Cubalah menggunakan produk semulajadi seperti Shaklee. So far, KOMBINASI SUPPLEMENT UTK IBU MENYUSU memberikan kesan yg sgt positif. Tambahkan Performance Drink supaya anda tidak dehydrated sepanjang berpuasa. Selain boleh meningkatkan susu badan (jika anda mengikut nasihat & pesanan yang diberikan nanti), banyak juga yang gemar menggunakannya sebab badan tidak lagi lesu seperti dulu walaupun seharian bekerja.

Tercari-cari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau anda ingin menjana pendapatan 4-5 malahan 6 angka sebulan hanya dari rumah?

Fanpage: http://www.facebook.com/supernifzvitamin

Email: supernifz@gmail.com

No. HP: 012- 658 4283 (WhatsApp..Sms…)

Kawasan COD: Seri Manjung, Sitiawan, Lumut

Postage : Tak kira di mana anda berada….

 

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing