Penghasilan Susu Ibu dan Puasa.

 

Ramai ibu2 yang isau jika puasa akan menjejaskan pengeluaran susu ibu..

Ramai ibu2 yang isau jika puasa akan menjejaskan pengeluaran susu ibu..

Memandangkan ramai ibu2 yang ada bertanya risau jika ganti puasa akan menjejaskan pengeluaran susu ibu.. dan bagaimana cara makan vitamin yg sesuai supaya tak mempengaruhi penghasilan susu…

 

Bulan puasa tak lama jer lagi dah kan?..Ini pun dah hujung-hujung bulan rejab.. jadinya ramai yang dah start nak berpuasa..dan kepada ibu2 yang dah mula bertanya pada saya..apa nak makan untuk mengekalkan pengeluaran susu dan kekal bertenaga…jgn risau..….… jika mengamalkan makanan seimbang….insyaAllah takkan jejaskan pengeluaran susu….Cuma bila kita berpuasa..kita akan lebih letih dan dehydrate(kurang air)..jadi bila terlalu letih dan tidak bertenaga…ni yang buat kurang mood,stress..dan impak yang buruk atas penghasilan susu…Sebab itulah perlunya anda mengambil makanan yang boleh mengekalkan kesegaran anda sepanjang hari seperti kurma, oats, dan makanan tambahan……especially.. soy protin (ESP) dan Performance Drink

 Persiapan Ramadhan bagi seorang ibu menyusu:Sebelum/Semasa berpuasa:

 1. Amalkan pemakanan seimbang.

2. Banyakkan minum susu, soya dan makanan yang tinggi protein.

3. Ambil supplemen –soyprotin,mealshake,performance drink,tablet2 vitamin

4. Lebih kerapkan mengepam dan menyusui bayi.

5. Sediakan stok untuk bulan puasa dari awal.

6. Ceria2 selalu.

7.Jaga fizikal-banyakkan rehat,tidur cukup,etc….jauhi stress

8. Psikologi-fikir positif insyaAllah susu cukup utk si kecil..banyakkan doa & istigfar

=================================================================== 

Bagus dalam mengelakkan dehidrasi kulit sebab ia mengurangkan kehilangan bendalir

Bagus dalam mengelakkan dehidrasi kulit sebab ia mengurangkan kehilangan bendalir

Ni testimoni yang mengamalkan performance drink :

Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang.. ~Mommy Lyna

 

Pada saya, sepanjang 2 tahun berpuasa sambil menyusu dan memerah susu di pejabat ini, sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 12oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 12oz EBM juga. ~genki Momma

 

Saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg…dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun. ~kak cery

 

Dan Khas buat semua ibu2 yang sedang menyusukan anak…bolehla jadikan jadual ni sebagai rujukan…Jadual pemakanan tambahan Shaklee di bulan Ramadhan/ berpuasa.

Waktu Sahur:

  • Makan nasi atau apa jua juadah .digalakkan makan sup..dan makanan yg tinggi protin.
  • Makanlah kurma at least 3 biji kurma.
  • Minum segelas Prfromance Drink dan segelas ESP atau boleh mix Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik).
  • Makan 2 biji Alfalfa

Waktu Berbuka:

  • Berbuka dengan juadah berbuka..with kurma..amat digalakkan
  • Minum segelasPerformance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
  • Makan 2 biji Alfalfa
  • Mkn 1 bj vitalea, 1bj bcomplex 1bj vita C

Sebelum tidur:

  • (1) Amalkan minum segelas ESP.
  • Makan ostematrix 2-4bj dan vitamin lain sepeerti Omega atau GLA

 

Vitamin ini membantu badan ibu sentiasa bertenaga dan tidak kehausan.Selain daripada pengambilan vitamin, amalkan mengambil kurma, terutama sewaktu bersahur.

Jangan berlengah lagi untuk melaburkan wang bagi mengekalkan kesihatan anda dan insan-insan yang tersayang di tahap yang paling optimum!

Read more http://www.supernifzvitamin.com

Fanpage: http://www.facebook.com/supernifzvitamin

Email: supernifz@gmail.com

No. HP: 012- 658 4283 (WhatsApp..Sms…)

Kawasan COD: Seri Manjung, Sitiawan, Lumut

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing