Masalah Senggugut Teruk Punca Mood Tak Tentu Pasal

10-ways-to-relieve-menstrual-cramps-rm-722x406

Apa itu Sengugut

Senggugut atau istilah perubatannya dipanggil dismenorea kebiasaannya merujuk kepada kesakitan yang dialami semasa permulaan haid. Ini mungkin lebih teruk semasa dua hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali kedatangan haid. Kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat.

Senggugut adalah masalah yang biasa dihadapi oleh kaum wanita ketika datang bulan. Sakitnya haduihhh… Bila ia datang menyerang segala kerja akan tertangguh dan segala rancangan tergendala.

Senggugut atau ‘period pain’ adalah kesakitan yang dialami oleh wanita di bahagian pelvis atau bawah perut ketika didatangi haid. Organ-organ seperti rahim, ovari, pundi kencing dan salur fallopio terletak di kawasan pelvis ini.

Pre-Menstrual Syndrome (PMS) ini akan membuatkan seorang wanita itu mengalami sakit kepala, pening, berasa lemah, loya, muntah, cirit-birit dan sakit belakang. Komplikasi fizikalnya boleh mengganggu kesuburan dan secara mentalnya boleh menyebabkan stress berlebihan dan tidur yang terganggu.

Tanda-tanda senggugut menyerang 

  • Kedatangan haid tidak teratur dan jumlah pusingan hari juga tidak tetap. Adakalanya panjang dan adakalanya pendek. Lebih teruk lagi jika  ia datang sehingga dua kali dalam sebulan.
  • Sakit tidak menentu apabila tiba masanya kedatangan haid.
  • Terdapatnya gumpalan di dalam darah yang keluar sebagai darah haid.
  • Mengalami kesakitan yang teramat dalam tempoh 24 jam pertama.
  • Kesakitan selalunya berlaku sebelum atau ketika kedatangan haid.

 

Hilangkan Senggugut Secara Semulajadi
gla-shaklee-untuk-senggugut
Setiap penyakit ada penawarnya. Kini mimpi ngeri setiap bulan wanita senggugut pasti tidak menjelma lagi jika mengamalkan GLA Complex. Insyallah, cara ini lebih selamat kerana ia tidak menggunakan sebarang bahan kimia tetapi ia dicipta hanya menggunakan bahan semula jadi.
Secara ringkasnya GLA ini memberikan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan. Ia melegakan kesakitan akibat senggugut, mengurangkan sakit kepala dan membantu kitaran haid agar tidak ‘berterabur’.
Untuk langkah pencegahan senggugut jangka panjang dan sekaligus menghapuskan masalah senggugut ini setiap bulan, saya mencadangkan kepada pengidap senggugut untuk mengamalkan supplement senggugut shaklee ini.

Bila kenal Shaklee dan amalkan GLA Complex. Alhamdullilah, Tak ada dah senggugut nih mai menyerang.Bersyukur sangat.

Dan sampai sekarang masih lagi amalkan GLA Complex. Period pain dah hilang dan teratur.

Sonya…Apa lagi tunggu tu? Bagi yang kerap kena senggugut cepatlah bertindak. Inilah masanya untuk anda hapuskan mimpi ngeri setiap bulan. Takkan nak tahan sakit setiap bulan? Nak guling-guling atas tilam setiap bulan? Nak mc setiap bulan? Jom amalkan GLA Shaklee sekarang! Kebahagiaan pasti muncul untuk anda.

 

logoroe

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing