Masa Makan Vitamin Shaklee Paling Berkesan.

cara pengambilan vitamin

Ramai yang sering bertanya kat Roe mengenai cara dan waktu makan Vitamin Shaklee yang betul dan sesuai. Ok meh sini Roe nak sharekan cara dan waktu yang sesuai untuk makan Vitamin Shaklee nih k .

Sebelum nak cerita cara makan vitamin shaklee, perlu di ketahui susunan produk Shaklee mengikut kepentingannya.

1.ESP- Jika anda ingin “berkenalan” dengan Shaklee, ESP adalah pilihan yang terbaik untuk sesi berkenalan. ESP berperanan untuk membaik pulih sel-sel secara keseluruhan. Sel adalah ibarat batu bata bagi sebuah bangunan. Kukuh batu bata maka kukuhlah bangunan itu.

 

ESP

Mulakan hari kita dengan segelas ESP (Protein). Bancuh 1 sudu besar penuh ESP dengan 3/4 gelas air sejuk atau air suam, kacau rata dan diminum segera.

Bolih juga dicampur dengan susu atau jus kegemaran anda, ikut citarasa masing-masing.Sekiranya mengambil collagen boleh dicampurkan bersama esp, rasanya menjadi lebih lemak/ sedap.

2.Vitalea – Ia diibaratkan sebagai makanan seimbang dan dapat memenuhi keperluan setiap sel dari hujung rambut sampai hujung kaki.

3.Lecithin & Omega, Alfalfa  & Zinc – vitamin sebelum makan

Lecithin bertugas sebagai pemecah LEMAK dan Omega pula pemecah KOLESTEROL sebaiknya dimakan 15 minit sebelum makan tengahari dan makan malam supaya telah bersedia untuk mengurai lemak dan kolesterol yang terdapat di dalam makanan.

  1. Alfalfadisamping mengandungi banyak mineral dan fitonutriens, merupakan sumber serat yang tinggi. Peranan serat apabila diambil bersama air yang mencukupi akan menjadi seperti jala yang memerangkap segala benda asing di dalam darah seperti lemak, kolesterol, gula, toxic, logam berat dsb, dalam perjalanannya dari mulut ke usus besar.

Pembuangan air besar akan menjadi lawas apabila cukup fiber dengan syarat minum air yang mencukupi. alfalfa juga baik untuk masalah angin dalam badan dan gastrk dan alergik.

* Sebelum Makan Tengahari dan Malam – Sukatan 3 kapsul lecithin + 1 capsul omega + 5 alfalfa.

Tapi kalau terlupa dan sebagainya, ambil sahaja selepas makan bersama vitamin-vitamin yang lain. Tidak memudaratkan cuma antara baik dan lebih baik.

  1. Zinc Complex – Zinc disarankan diambil semasa perut kosong (iaitu 1 jam – 30 minit sebelum makan),  kerana dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan, dan mengikat dirinya dengan bahan lain.

Roti dan bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus akan mengganggu penyerapan.

Cara Makan Vitamin Shaklee

Selain Lecithin, Omega, Alfalfa dan Zinc, semua vitamin di cadangkan diambil selepas makan.

Walaubagaimanapun sebaiknya tidak mengambil semua vitamin serentak tetapi mengagih-agihkannya diantara selepas beberapa waktu makan seperti lepas sarapan pagi, lepas lunch, lepas minum petang dan lepas makan malam, untuk penyerapan yang terbaik dan perlindungan berterusan sepanjang hari.

 

Contoh:

* Selepas minum pagi – 1 Vita C & 1 B- Complex, dll.

* Selepas makan tengahari  – 1 vita lea,  1 Vita C, dll

* Selepas makan malam -1 vitalea, 1B co, 1 vita E dll

* Sebelum Tidur – 4 osteomatrix, dtx, 4 herblax  (seminggu sekali) .

 

 Elakkan:

1 Elakkan mengambil Vita Lea dan Osteomatrix serentak. kerana iron di dalam Vita Lea boleh mengganggu penyerapan Calcium di dalam Osteomatrix.

2 Jangan gunakan air panas untuk membancuh ESP sebab akan merosakkan kandungan protin.

3 Elakkan mengambil vitamin bersama nescafe dan tea, minuman mengandungi kafein, sekurang-kurangnya bagi jarak masa 30 minit antara keduanya, mengelak ganguan penyerapan vitamin.

 

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

Comments

  1. lawatan tengahari…assalamualaikum tuan rumah…
    abg jay recently posted…Tadom Hill Resort Lokasi sesuai untuk Riadah dan Team Building.My Profile

  2. shaklee punya produk ni memang ramai orang promosi kat tempat kerja.

    hoho..
    titan recently posted…Komisen ke 52 dari Ashadee.comMy Profile

  3. ho..ho..bagus juga ada info begini..memudahkan para pengguna

  4. MV suka minum ESP sebelum breakfast…so kenyang la perut tu sebelum ‘melantak’ makanan lain…hihi

  5. lebih kurang macam makan ubat dari doktor juga tu..

  6. Ooo ada timing dia ya..Bukan boleh main belasah aje ikut sedap rasa tekak..
    Sani recently posted…Bekas Chef Restoran Ternama Tinggalkan Kerja 5 Bintang dengan Buat Benda Ini!My Profile

  7. Bagus Roe. Siap ada tips cara nak ambil vitamin tu. I like :)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing