Jajan yang sihat di waktu Tengahari.

Kali ini nak share pulak pasai BEST healthy afternoon snacks…..saya baca dan ulas dari sebuah majalah berbahasa inggeris (marieclaire.com) …bagus untuk mereka yang mementingkan gaya pemakanan yang sihat..dietlah secara bijak…

1. Makan protein .Tahu kah anda bahawa kajian menunjukkan protein membuat anda berasa segar untuk lebih lama daripada karbohidrat. Ia juga merupakan pilihan yang besar di waktu petang.Kalau kita terlebih mengambil carbo, kita akan berasa cepat mengantuk sekitar pukul 3 ke 4 petang…Jadi yg dicadangkan di sini ialah daging ayam tanpa kulit atau pun sebiji telur rebus.hurmmm.. .

ayamtanpakulit

2. Potong celery tu dua bahagian…kemudian sapu dengan sikit mentega kacang dan taburkan kismis sedikit,’…apa lagi..makanlah snack tu….. Serat yang terkandun g di dalamnya akan membantu mengawal paras glukosa anda dan juga akan membantu badan anda melawan kolesterol tidak baik dan mengekalkan usus yang sihat.’..

3. Asyik minum lattes je kan?…so la ni kene tukar kepada cappucinno.. sbb cappucinno ni use less milk…A standard-sized whole-milk latte mengandungi more than 200 calories, tapi kalo nak minum lattes gak..gunalah skimmed milk.so kalori tu jadi dlm 90 ………….
avokado
4. Makan avocado…. Avokado adalah sumber kalori yang sihat , tidak seperti lain-lain makanan kalori yang mungkin mengandungi lemak tepu yang berlebihan dan gula yang berlebihan

muffinwithhoneyimages 


5. Carilah muffin with honey..less than 150 kalori

coklat

6. Cari cokelat.. kalau tak dpt dark coklat,try fun sized milk chocolate bars… bukan gi bedal yang besar.

7. Kalo beli sandwich,, jgn makan semua….makan separuh je with soup or fruit..lagi separuh makan time teatime
8. Oat biscuit –membantu kenyang lama skit..
9. Makan kuaci…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing