Hari #8 : Lokasi Pelancongan Impianku|Cabaran 30 Hari Entry

Kepulauan Maldives

Maldives Islands

Maldives Islands

Pernah tak kawan-kawan mendengar tentang sebuah negara bernama Republik Maladewa? Maladewa atau dalam istilah internasionalnya disebut Maldives Island merupakan sebuah negara kepulauan yang berada di seputar area Samudera Hindia. Negara yang memiliki ibu kota bernama Male ini berada di kawasan Asia Selatan. Selain memiliki populasi dan luas terkecil di Asia, Maldives Island juga memiliki beberapa keunikan lainnya. Berikut adalah keunikan–keunikan yang terdapat di Maldives Island:

Permukaan tanah yang “tidak biasa”

Luas Maldives Island adalah sekitar 300 kilometer persegi. Sebagian besar wilayah negara ini, yakni mencapai 80% merupakan pulau karang dengan permukaan tanah yang memiliki tinggi rata–rata sekitar 1,5 meter di atas permukaan laut, sehingga Maladewa dinyatakan sebagai negara dengan permukaan paling rendah di dunia. Puncak tertinggi permukaan tanah Maldives Island hanyalah 2,3 meter di atas permukaan laut, sehingga negara ini juga dinyatakan sebagai negara dengan puncak tertinggi paling rendah di dunia. Oleh sebab itu, Maldives Island begitu dominan dengan wisata lautnya.

Umpama sebuah Syurga Dunia

Maldives Island dikatakan mempunyai pantai yang paling terkenal di dunia. Bahkan negara ini sering kali disebut sebagai SURGA YANG TERTINGGAL. Memang tidak mengherankan apabila negara kepulauan ini dipanggil dengan sebutan itu. Bagaimana tidak? Negara kecil ini mempunyai pesona pantai yang begitu eksotis dan juga memiliki pemandangan bawah laut yang sangat indah. 

Pesona pantai yang aduhai

Keindahan pantai Maldives Island tersebar di pulau-pulau karangnya. Kesibukan dan suara bising kendaraan hampir tidak terdengar di sini, yang terdengar hanyalah suara deburan ombak yang menenangkan pikiran.perhhh… hilang segala kekusutan kannnn…

Selain keindahan pantai berpasir putih, kita kompem akan terpesona bila mana kita dapat tengok matahari terbit maupun tenggelam dari Maldives Island. 

Ha..itu lah sedikit sebanyak Info tentang Lokasi Perlancongan Idaman saya Kepulauan Maldives.

Tempatnya.. perhhh… mmg persona mata memandang … cantik…nyaman… lautnya yg biru..eee mmg dah jatuh cinta lah kat tempat ni…

Jom layan beberapa keping gambar Pulau Maldives nih..

 

Pulau Maldives

Pulau Maldives

 

Santai

Santai

 

Lena sambil ditemani hidupan laut...

Lena sambil ditemani hidupan laut…

Haaa.. betul tak cakap saya?? Cantikkan tempat nih??

Villa di Maldives

Villa di Maldives

 

Cantiknya...

Cantiknya…

Rasanya kalau pergi nih, mau tak nak balik nih…heheheee… La nih pasang impian menggunung nih nak pergi Pulau nih, Insyaallah suatu hari nanti, akan ku sampai juaaa… Cayok2!!

Anda pun kompem ada tempat Perlancongan Idamankan?? Jom kita kongsi-kongsi jom…

Komen kat bawah nih k.. Jangan lupe letak skalik tempat perlancongan yang ada idam2kan k…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing