Detoks dengan Daun?

 

Huh takkan kot?? Takkan nak kena makan Daun tuk Detoks kot?? Jejom baca apa sebenarnya yang di katakan dengan tajuk kat atas tuh….

 

Daun yang di maksudkan adalah Daun Senna. Nama lain bagi Senna (Bahasa Arab) adalah Seven golden candlestik (Inggris), Ketepeng kebo (Jawa), Ketepeng cina/Jati Cita (Indonesia), Ketepeng badak (Sunda), Acon-aconan (Madura), Sajamera (Halmahera), Kupang-kupang (Ternate), Tabankun (Tidore), Daun kupang, daun kurap, gelenggang, uru’kap (Sumatera).

Kandungan Daun Senna adalah Sennosida, Anthraquinon, Glikosida dianthrone, Naftalene glikosida, Hidroksian thrasen.

Herbal daun senna banyak dimanfaatkan sebagai jamu rakyat dalam pengubatan untuk susah buang air besar atau sembelit sehingga memperlancarkan proses buang air besar juga untuk diet yang sihat secara alami dalam melangsingkan tubuh agar ideal.

Wah.. semakin menarik nih… jejom baca sampai habis…

Baiklah untuk mempermudah mengetahui khasian dan manfaat daun senna secara lebih terperinci,  berikut Roe nak jelaskan supaya ia lebih jelas bagi setiap pembaca.

Biasanya kalau disebut ‘senna’ ramai yang menyangkakan ia adalah inai.  Daun senna sebenarnya bukan daun inai. Ia adalah bahasa saintifik untuk pokok gelenggang yang banyak terdapat dalam semak di negara kita. Malaysia negara bertuah memiliki beribu-ribu spesis tumbuhan yang mempunyai kesan terapeutik dan berguna untuk perubatan.

Senna pertama kali diperkenalkan oleh pakar perubatan di tanah Arab untuk merawat masalah sembelit. Dan ia turut digunakan oleh Rasulullah SAW (sumber : Tibb An Nabawi oleh Ibn Qayyim).

Bagaimana rupa pohon senna tu? Ini dia fotonya.

daunsenna

Manfaat dan Khasiat Daun Senna

 1. Daun Senna dapat membersihkan kotoran dan sisa-sisa kotoran juga lemak serta racun dalam tubuh melalui buang air besar.
 2. Berkhasiat dalam meningkatkan metabolisme dalam membantu proses pembuangan kotoran dalam tubuh terutama perut.
 3. Sangat baik untuk Mengatasi Susah Buang Air Besar atau Sembelit, hal ini kerana kandungan senosida pada daun senna yang mampu mempercepat proses pencernaan dan meningkatkan hasil pencernaan juga peristaltik usus sehingga lembek dan mudah untuk dikeluarkan.
 4. Mampu mengatasi buasir yang membengkak pada bagian anus.
 5. Untuk mengubati cacing keremi pada anak-anak atau orang dewasa.
 6. Melunturkan lemak dalam tubuh mereka yang obesiti dan juga mengurangi kolesterol pada tubuh.
 7. Melangsingkan tubuh, hal ini karena lemak akan dilarutkan dan dibuang saat buang air besar juga buang air kecil atau saat berpeluh setelah minum daun senna.
 8. Mendetoks atau membuang kotoran serta toksin dari tubuh melalui usus.
 9. Membersihkan usus agar dapat menyerap zat makanan dengan baik.

Kesan pengambilan senna:

 • Kesan pengambilan senna biasanya akan dirasakan selepas 12 jam, atau sehari, atau kadangkala 2-4 hari.
 • Menjadikan tubuh lebih mudah berpeluh dan pembuangan air besar jadi lebih lancar.
 • Orang yang bermasalah dengan pembuangan air besar biasanya merasakan tubuh berat dan letih. Pengambilan daun senna memudahkan pembuangan air besar, sekaligus menjadikan tubuh lebih cergas dan bertenaga.

Bagaimana nak dapatkan senna?

Takkan nak kunyah daun kot?? hahaha… jangan risau k.. ada cara yang mudah… Daun Senna ni adalah sebagaian dari bahan utama yang terdapat dalam Herb Lax.

Sekarang lebih mudah dapatkan khasiat senna dan 8 lagi herba yang bertindak bersama-sama untuk detoks usus yang berkesan. Herb Lax!

Zemanta Related Posts Thumbnail

Jom order Herb Lax sekarang. Jangan biarkan dilema pembuangan terus menghantui hidup anda.

SID-1065293

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing