Demam Selsema & Batuk

APAKAH DEMAM?

 

Demam

Demam

Demam adalah satu gejala atau simptom, dan bukannya penyakit. Ia ditunjukkan oleh suhu tubuh tinggi melebihi suhu normal. Ia merupakan salah satu cara badan melawan penyakit.  

 

APA ITU SUHU BADAN NORMAL DAN TIDAK NORMAL?  

 

Suhu badan yang normal adalah 36.7°C (dalam julat 36-37,4 ?C). Suhu normal dubur atau suhu vagina adalah 0.5-1°C lebih tinggi daripada suhu bawah lidah, dan suhu di bawah ketiak adalah 0.5-1°C lebih rendah dari suhu di bawah lidah. Suhu dubur adalah lebih tepat daripada suhu di bawah lidah.   

 

BAcaan Suhu badan

BAcaan Suhu badan

Demam secara umumnya adalah suhu bawah lidah melebihi 37.8°C, suhu dubur melebihi 38.3°C, atau suhu ketiak lebih dari 37°C.

 

BAGAIMANA SUHU DIUKUR?

          Dengan menggunakan termometer merkuri atau termometer elektronik.

  • Jangan terlibat dalam kegiatan fizikal, merokok, atau minum minuman panas atau sejuk sekurang-kurangnya 5 -20 minit sebelum suhu diukur. 
  • Letakkan termometer di bawah lidah, pastikan kedudukan condong sedikit ke salah satu sisi mulut dan biarkan selama 2-4 minit.

 Termometer digunakan untuk mengukur suhu badan

Termometer digunakan untuk mengukur suhu badan

 

BATUK DAN SELESEMA

Batuk

Batuk

 

Batuk dan selesema ialah gejala yang dihasilkan oleh sistem pertahanan badan apabila bahagian atas saluran pernafasan (hidung & tekak) dijangkiti oleh virus penyebab selesema. Secara semulajadinya, tubuh badan manusia akan menentang virus penyebab selesema. Kebiasaannya, seseorang individu itu akan mengalami simptom atau gejala selesema untuk 5 ke 7 hari.

Selsema selaunya akan menyebabkan kesurakan bernafas

Selsema selaunya akan menyebabkan kesurakan bernafas

Selesema tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan, namun gejala selesema boleh dikurangkan dengan menggunakan rawatan perubatan dan bukan perubatan. Justeru itu adalah penting bagi seseorang individu untuk mengenali gejala-gejala tertentu serta memahami sediaan ubat yang berkesan dalam memberi kelegaan ke atas simptom tertentu. Mintalah bantuan atau nasihat daripada ahli farmasi anda berkaitan sediaan farmaseutikal untuk selesema yang sesuai dengan gejala yang anda alami.

Simptom

·         Hidung tersumbat / lelehan cecair hidung

·         Gatal / sakit tekak

·         Batuk

·         Sakit-sakit badan / sakit kepala ringan

·         Demam biasa

·         Keletihan ringan

 PENYEBAB BATUK & SELESEMA

Rhinovirus

Rhinovirus

‘Rhinovirus’ ialah jenis virus yang paling kerap menyebabkan jangkitan ini kerana ia amat senang berjangkit. Virus selesema memasuki badan melalui mulut dan hidung. Ia merebak melalui titisan cecair di udara dan juga melalui sentuhan tangan, berkongsi alat yang digunakan oleh orang yang dijangkiti seperti tuala dan telefon. Sekiranya anda menyentuh mata, hidung atau mulut anda setelah terdedah kepada barang-barang yang telah dijangkiti, kemungkinan besar anda akan dijangkiti batuk & selesema.

Kelegaan Demam, Batuk & Selsema dari Shaklee

Nutriferon.

Apa itu Nutriferon?

NutriFeron terbukti secara klinikal terdiri daripada gabungan ekstrak tumbuhan yang mengukuhkan sistem imun. NutriFeron menstimulasikan setiap sel di dalam badan kita untuk menghasilkan interferon aslinya sendiri.

Apa itu Nutriferon

Apa itu Nutriferon

Apakah interferon? Interferon ditemui oleh Dr. Yosuhiko Kojima pada tahun 1954, iaitu bahan semulajadi yang dihasilkan oleh setiap sel badan. Ianya diaktifkan setiap kali sel dijangkiti oleh mikrob, virus, sel kanser dan lain-lain.

Apa gunanya interferon ni?

 

? Interferon ditemui oleh Dr. Yosuhiko Kojima pada tahun 1954, iaitu bahan semulajadi yang dihasilkan oleh setiap sel badan

? Interferon ditemui oleh Dr. Yosuhiko Kojima pada tahun 1954, iaitu bahan semulajadi yang dihasilkan oleh setiap sel badan

 

1. Meningkatkan sistem imun dalam masa 3 hari. 

Interferon mampu meransang dan meningkatkan secara keseluruhan sist. Imun tubuh.

2. Melindungi dari influenza. 

Melindungi dengan berkesab drpd virus, microb termasuk selesema, flu, alergi dan influenza.

3. Meringankan stress dan kelesuan.

Meringankan kemudaratan yg disebabkan keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup sibuk.

 Siapakah yang perlukan Nutriferon?

 healty

1. Mereka yang ingin kekal sihat

2. Mereka yang mempunyai masalah kesihatan

3. Individu yang selalu stress

4. Ibu yang menyusukan anaknya

5. Individu yang mengamalkan makan makanan secara tidak seimbang dan kehidupan yang aktif

6. Mereka yang banyak travelling & sentiasa bergerak

7. Sesiapa yang mempunyai sistem imunisasi yang rendah (biasanya, mereka ini mudah akan terjangkit, apabila orang sekeliling mereka tidak sihat)

8. Sesiapa yang mengidap selesema, demam, kanser / asma

 Funfsi Nutriferon

  1.  Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari – ia adalah satu-satunya interferon semulajadi didunia,kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk merangsang dan meningkatkan keseluruhan sistemimun badan dengan menghubungkan pembunuh semulajadi dalam badan untuktindakan T-sel,B-sel dan macrophage
  2.  Melawan kanser dan tumor – interferon semulajadi mengandungi polisakarida ktif yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin untuk melawan tumor dan sel-sel kanser.Juga ,ia boleh mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kimoterapi.
  3. Melindungi dari influenza – ia mengimbangi response imun alahan alam sekitar dan pencemaran udara,berkesan melindungi kemudaratan oleh pelbagai virus,mikrob yang termasuk demam,selsema,alahan ,keradangan dan influenza
  4.  Meringankan tekanan dan kelesuan-membantu mengatasi kelesuan yang disebabkan oleh kebimbangan,tekanan,keletihan dan gaya hidup aktif
  5.  Mengurangkan infeksi oleh pesakit-pesakit hepatitis B & C – keberkesanan nutriferon      dalam memerangi virus boleh mengurangkan jangkitan dan mengurangkan sebarang ketidakselesaan misalnya kembung,mual dan lain-lain muntah pesakit hepatitis B & C
  6.  Memepertingkatkan Menopous-Membantu masalah yang timbul kerana menopous seperti darah tinggi,kolesterol tinggi,peredaran darah dan pelbagai masalah lain.
  7. Mempertingkan PMS-Terbukti secara klinikal untuk meningkatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh ketidakseimbangan  endokrin sistem iaitu menstrual cramps,sakit-sakit belakang,tender breast,jerawat,keresaha,masalah tidak dapat tidur dan mood swing.

 Cara pengambilan :

Zemanta Related Posts Thumbnail

Satu minggu sekali sahaja untuk mereka yang sihat, ATAU,

Satu paket sehari (atau, jika perlu),di minum bersama air. 
Sila minum secepat mungkin selepas dibuka kerana ianya mudah menyerap kelembapan.

Jom tingkatkan sistem imunne diri kita, keluarga dan insan-insan tersayang.. Nak dapatkan Notriferon dengan harga istimewa?? Jom PM/ WhatApps saya k..

Zemanta Related Posts Thumbnail

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing