Dah BerSenam, Tapi Berat Tak Turun?

Hurmm… mesti ramai kat luar sana yang sering mengeluh dengan alasan yang ini kan…

Kita dan punya impian nak kurus… nak kurnagkan berat badan, sonya kita akan pulun lah buat memacam jenis senaman tapinya berat badan tak turun-turun. Maintain jer..kekadang tuh naik pulak pun ada.. haduihh… boleh stress kalu macam ini kan….

Women-Exercising

Dimanakah salahnya? Mengapakah terjadinya sedemikian rupa? Peluh dah bergayung-gayung keluar nih!

Sebenarnya, senaman nih kena ada caranya tau… Bukannya main buat tak tentu hala taw…

 

1. Senaman yang sama

Sekiranya kita mengekalkan sesuatu senaman yang sama sahaja setiap kali kita melakukan senaman, sebenarnya badan kita pun akan berasa bosan taw. Sebenarnya badan kita pun reti boring dan letih jika kita mengekalkan senaman yang sama sahaja. Sebagai contohnya, jika  hari-hari kita jogging,kita pun akan berasa bosan kank. Badan kita akan terima jogging tu sebagai rutin, dan lama- lama immune dengan aktiviti jogging. Nanti sampai satu tahap ‘plateau’ iaitu statik takkan ada development.

Sekali sekala apa kata kita main badminton, berenang, kayuh basikal ke. Kita cuba Ubah rutin sekurang- kurang nya dua minggu sekali.

2. Jenis Exercise Salah

Pilihan terbaik adalah untuk pergi ke gym 3-4 kali seminggu. Lakukan sehingga panas, angkat berat, jogging.

Pilihan terbaik adalah untuk pergi ke gym 3-4 kali seminggu. Lakukan sehingga panas, angkat berat, jogging.

Untuk turunkan berat badan, dan untuk maintain berat badan adalah dua perkara berbeza. Adakah korang exercise jenis exercise yang turunkan berat, atau jenis yang maintain berat?

Jenis exercise yang nak turunkan berat adalah exercise cardiovascular- satu badan buat kerja. Contoh seperti berenang, berjalan, berlari, berbasikal, jumping rope, etc.

 3. Tak Jaga Makan

Bukan lah makna nya kena skip breakfast. Itu salah. Dan bukan juga maknanya kena pantang nasi, itu laaaaagi salah. Sebab bila kita cuba buat badan jadi lapar, kadar metabolisma jatuh. Bila kadar metabolisma jatuh, nanti lemak dalam badan  tak dapat nak dibakar.

Kita kena pandai bahagi-bahagikan portion makanan yang kita ambil. Lebihkan makanan berfiber dan berprotein, kurangkan makanan berkarbohidrat dan berlemak.

 

4. Terlalu Memaksa Diri

Kadang baru je nak start exercise, setelah bertahun-tahun tak exercise. Tetiba first session dah buat satu jam. Jangan. Bahaya. Bukan takat bahaya, berat takkan turun kalau buat gitu

Perlahan-lahan buat exercise. Mulakan dengan warm-up, kemudian exercise 10 minit je, pastu cool down. Lepas dalam sejam nak buat lagi, ok buat lah. Up kan exercise jadi 15 minit. Warm up dan cool down penting untuk memastikan takda otot cedera.

Yang penting masa exercise tu kita kenal badan kita jenis macam mana. Kite takmo ada part dalaman yang tercedera. Bila ada part dalaman yang tercedera sebab kita terlalu memaksa diri, kalori pun tak dapat dibakar dengan baik.Yang penting kualiti exercise, bukan berapa banyak kite dah buat.

Jadi, jom kita cek balik cara kita exercise!

Anda berminat untuk mendapatkan Set Kurus Shaklee? Tempahan boleh dibuat secara online dengan mengisi Borang Tempahan Produk Shaklee.

P.s. – Sekiranya anda memerlukan konsultasi khas daripada saya, sila hubungi saya di nombor yang tertera

SID-1065293

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing