Cegah Ulser Mulut Dengan Pengambilan Vitamin

Ulser mulut adalah rasa pedih atau sakit di dalam bahagian mulut sama ada di bahagian lidah atau gusi.

Pada kebiasaannya, ulser mulut ini tidak berbahaya sebenarnya dan akan sembuh dengan sendiri. Tetapi perlu diingat sekiranya ulser ini tidak juga sembuh-sembuh sehingga 3 minggu atau kerap-kali berulang, maka lakukanlah pemeriksaan doktor.

Ulser mulut juga tidak boleh berjangkit. Justeru, jangan bimbang. Secara statistiknya, satu daripada 5 orang di dunia ini akan dijangkiti penyakit ini pada satu-satu masa.

Ada juga yang panggil serawan. Ada yang panggil mata ikan. Apa pun panggilannya, kalau diserang ulser ini memang sangat terseksa. Terutamanya bila makan, minum apatah lagi memberus gigi. Ouch!

Saya jelaskan secara berhemah ye, bahawa tubuh kita ni memerlukan supplemen atau vitamin yang mencukupi bagi memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh.

 

Berikut adalah beberapa vitamin yang anda boleh ambil untuk melindungi tubuh dan keluarga tersayang daripada serangan ulser mulut.

set-ulser-shaklee

  • Vitamin C Sustained Release 500mg

Jika anda sering terdedah kepada ulser mulut. Penting untuk anda tingkatkan sistem imun tubuh. Ini boleh dilakukan dengan pengambilan Vitamin C Shaklee 500mg secara konsisten setiap hari. Vitamin C juga bagus untuk kecantikan kulit dan kesihatan jantung. Tak rugi anda amalkannya.

  • Zinc Complex

Ulser mulut juga menunjukkan tubuh kita kekurangan zat besi dan kita boleh ambil ujian darah untuk membuktikannya.

Saya menyarankan anda untuk mengambil zink complex untuk mengatasinya. Zink juga bagus untuk keupayaan seks dan memelihara kesihatan rambut.

  • B-Complex

Ulser mulut adalah salah satu tanda kita tubuh stress dan puncanya biasanya daripada bebanan kerja, terlebih bersenam atau kurang air dalam tubuh. Untuk masalah ini kita boleh ambil B-Complex Shaklee.

B Complex bersifat anti stress dan membekalkan tenaga kepada tubuh. Bila kita bebas stress, muka pun bertambah cantik dan kurang kedutan.

Dalam era yang serba moden dan maju ini, adalah penting untuk kita memastikan sistem imun kita ini dipertingkatkan kerana persekitaran, makanan dan minuman yang kita ambil sangat terdedah kepada radikal bebas yang melemahkan sistem imunisasi kita.

Perlu juga diingatkan:

Selalu juga serawan atau ulser mulut ini menyerang ibu-ibu yang mengandung. Justeru, perlu berhati-hati dalam mengambil ubatan dari farmasi. Tetapi vitamin Shaklee ini adalah selamat untuk diambil kerana ianya ramuan semulajadi.

Jangan berkira untuk kesihatan. Fakta penting yang perlu anda tahu, kos rawatan adalah berganda lebih tinggi berbanding kos pencegahan.

Sesungguhnya, mencegah lebih baik daripada mengubati. Sesama kita mencegah Ulser nih dari menyerang kita k…

rohie3

 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing