Ibu Mengandung dan Puasa

Fasting mommy

Puan Haridah Sahri  berusia 34 tahun, dan mempunyai 3 orang anak yang masih memerlukan perhatian yang tinggi yang mana ini membuatkan beliau sentiasa kepenatan. Di tambah beliau tidak ada pembantu rumah  untuk membantu beliau dalam menguruskan rumah tangga.

Mengenangkan bulan Ramadan yang bakal tiba, ditambahkan dengan beliau  mengandungkan anak yang ke 4. Haduih, boleh kah berpuasa penuh nanti nih. Dahlah bulan Rejab dan Syaa’ban memang beliau tak dapat puasa. Macam manalah dengan kedatangan bulan Ramadan nanti?

Jejoms kita ikuti perkongsian dan pengalaman pengalaman yang dikongsi oleh s Puan Haridah Sahri yang akhirnya dapat juga menunaikan ibadah puasa.

 

Alhamdullilah bila konsisten mengambil ESP  dari hari pertama Ramadan.  Rasa kenyang bertahan sampai petang. Yang best lagi bukan sahaja rasa bertenaga, siap boleh puasa penuh 30 hari. Syukur…

Memandangkan Puan Haridah Sahri sedang hamil anak yang ke-4, jadi beliau mengambil Set Premium Hamil yang terdiri daripada:-

ESP

Ostematrix

VitaLea

Vitamin C

B Complex

Omega

 

Hasilnya, anak yang lahir kali ni, versionnya agak lain sikit berbanding 3 orang anak yang pertama beliau.

Badan dan kaki baby ke-4 ni lebih kuat, 3 bulan dah berpusing, 6 bulan dah merangkak. Yang ketaranya lagi kulit baby beliau lebih putih dan gebu.

Itu dia, ibu manalah yang tak bersyukur dan happy sangat bila anak yang dilahirkan sihat sejahtera serta mempunyai tumbesaran yang sangat memberangsangkan kan?

Ibu sendiri pula semakin sihat, ceria dan happy.Dapat pula puasa sebulan penuh. Tiada lagi keletihan sewaktu hamil, sekaligus tiada juga masalah semasa berpantang

 

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima 

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

SMS/WhatsApp 012 658 4283 untuk keterangan lanjut atau pun untuk mendaftar sekarang!

Berpuasa ketika Hamil

Hukum Berpuasa ketika Hamil

Kebanyakan ulama berpendapat bahawa tidak boleh berpuasa jika si ibu khuatirkan keselamatan bayi dan kesihatan mereka terjejas kerana tidak makan dan minum.

Ini bertepatan dengan firman Allah :

“dan jangan kamu membunuh diri kamu” (al-Nisa’ 4:29)

“dan jangan kamu mencampakkan diri ke dalam kebinasaan” (al-Baqarah 2:195)

Terdapat dua hukum dalam keadaan ini. Hukum pertama ialah wanita hamil yang bimbang tentang kesihatan dan keselamatan dirinya ketika berpuasa.

Ulama bersependapat bahawa wanita yang hamil dan bimbang akan kesihatan dirinya, maka mereka hanya wajib menggantikan puasa saja dan tidak harus membayar fidyah kerana  dalam keadaan ini wanita hamil itu sakit dan dalam bahaya.

Hukum kedua ialah wanita hamil yang sihat dan tetapi bimbang keselamatan dan kesihatan bayi di dalam rahemnya.

Dalam hal ini ulama memberikan pendapat dibolehkan berbuka puasa tetapi beliau harus menggantikannya di hari lain dan harus membayar fidyah.

“..barang siapa yang uzur (tidak boleh berpuasa), maka hendaklah membayar fidyah dengan memberikan makan pada orang miskin…” (al-Baqarah 2:184)

Dalam fatwa al-Shaykh Ibn Baaz (lihat juga al-Mawsoo’ah al-Fiqhiyyah, 16/272) memberitahu adalah wajib bagi wanita untuk berbuka puasa jika puasanya akan mendatangkan kemudharatan dirinya atau bayinya, dengan syarat ia dinasihat oleh doktor Muslim yang baik.

Tips pemakanan Ibu Hamil di bulan Puasa

Untuk mengelakkan kekurangan tenaga dan nutrient yang sepatutnya digunakan oleh bayi di dalam rahem, ada beberapa tips yang boleh digunakan bagi persiapan berpuasa.

  1. Minumlah air yang banyak ketika bersahur dan berbuka (Iftar) bagi mengurangkan dehidrasi yang merbahaya pada bayi.
  2. Makanlah makanan yang memberikan tenaga secara beransur-ansur seperti kurma dan kekacang ketika berbuka puasa. Makanan seperti ini akan memberikan tenaga berterusan walaupun beberapa jam telah berpuasa.
  3. Elakkan makanan yang bergula yang boleh menyebabkan paras gula tinggi secara mendadak, kerana apabila insulin dikeluarkan ia akan menyebabkan paras gula menjadi rendah, dan kita akan rasa mengantuk. Selain itu ia hanya memberikan tenaga yang cepat tetapi hanya sebentar saja.
  4. Makan makanan yang banyak protein – daging dan telur untuk pembesaran fizikal bayi.

 

 

Selain itu bagi wanita yang hamil, boleh mengikuti cara-cara berikut untuk mengelakkan keletihan ketika berpuasa untuk wanita hamil.

  • Rancang jadual seharian agar dapat rehat secukupnya.
  • Elakkan berjalan jauh atau membawa barang-barang berat.
  • Elakkan terdedah pada cuaca yang panas kerana ini akan mempercepatkan dehidrasi.
  • Kurangkan kerja-kerja rumah yang berat dan minta tolong suami untuk melakukannya.
  • Elakkan membuang masa dengan memperbanyakkan bacaan al- Quran.

Kesimpulannya, seorang wanita hamil boleh berpuasa jika beliau mempunyai kekuatan dan tidak mengalami komplikasi kehamilan. Bagi wanita yang tiada kekuatan akibat penyakit yang sedia dihidapi semenjak sebelum berkahwin, dibenarkan berbuka dan harus menggantikannya.

 

Testimoni Berpuasa ketika Hamil

Puan Haridah Sahri  berusia 34 tahun, dan mempunyai 3 orang anak yang masih memerlukan perhatian yang tinggi yang mana ini membuatkan beliau sentiasa kepenatan. Di tambah beliau tidak ada pembantu rumah  untuk membantu beliau dalam menguruskan rumah tangga.

Mengenangkan bulan Ramadan yang bakal tiba, ditambahkan dengan beliau  mengandungkan anak yang ke 4. Haduih, boleh kah berpuasa penuh nanti nih. Dahlah bulan Rejab dan Syaa’ban memang beliau tak dapat puasa. Macam manalah dengan kedatangan bulan Ramadan nanti?

Jejoms kita ikuti perkongsian dan pengalaman pengalaman yang dikongsi oleh s Puan Haridah Sahri yang akhirnya dapat juga menunaikan ibadah puasa.

 

Alhamdullilah bila konsisten mengambil ESP  dari hari pertama Ramadan.  Rasa kenyang bertahan sampai petang. Yang best lagi bukan sahaja rasa bertenaga, siap boleh puasa penuh 30 hari. Syukur…

Memandangkan Puan Haridah Sahri sedang hamil anak yang ke-4, jadi beliau mengambil Set Premium Hamil yang terdiri daripada:-

ESP

Ostematrix

VitaLea

Vitamin C

B Complex

Omega

 

Hasilnya, anak yang lahir kali ni, versionnya agak lain sikit berbanding 3 orang anak yang pertama beliau.

Badan dan kaki baby ke-4 ni lebih kuat, 3 bulan dah berpusing, 6 bulan dah merangkak. Yang ketaranya lagi kulit baby beliau lebih putih dan gebu.

Itu dia, ibu manalah yang tak bersyukur dan happy sangat bila anak yang dilahirkan sihat sejahtera serta mempunyai tumbesaran yang sangat memberangsangkan kan?

Ibu sendiri pula semakin sihat, ceria dan happy.Dapat pula puasa sebulan penuh. Tiada lagi keletihan sewaktu hamil, sekaligus tiada juga masalah semasa berpantang

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima 

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

SMS/WhatsApp 012 658 4283 untuk keterangan lanjut atau pun untuk mendaftar sekarang!