Lirik Lagu Ingatkan Dia – Wings

 

 

 

 

 

 

Ok kali nih Roe nak share Lirik lagu pulak… asbabnya… Roe suka sesgt dengar lagu nih… jejom layanzz…
wings (2)

Semenjak Awal Lagi
Bila Ku Mengenalimu
Dunia Ini Serasa
Cuma Dalam Genggamanku

Ramai Yang Datang Menduga
Namun Tak Sama Denganmu.. Aku
Percayalah
Biar Pun Remuk Di Hati
Akan Ku Rawat Sendiri
Kerana Kau Aku Rela

Mengapa Aku Yang Tidak Setia
Mengapa Akukah Yang Berdosa
Mengapa Ku Mudah Terlupa
Janji-Janji Kita Kali Pertama

Sesalnya Aku Cuma
Ingatkan Engkau Merayu
Itulah Kesilapanku
Belum Terlewat Lagi
Itu Kata Darimu Mudah
Memang Begitu Indah

Mengapa Aku Yang Tidak Setia
Mengapa Akukah Yang Berdosa
Mengapa Aku Mudah Terlupa
Janji-Janji Kita Kali Pertama

Musuh Tak Kenal
Jangan Diikut Tinggalkan Dia
Mengapa Aku Masih Kau Goda
Masih Kau Goda

Mengapa Aku Yang Tidak Setia
Mengapa Akukah Yang Berdosa
Mengapa Aku Mudah Terlupa
Janji-Janji Kita Kali Pertama
Amacam besh kan..kan.. kann… roe dah cakap dah kan… kompem layan punya lah…

Piala Malaysia 2015

Ok kali nih Roe nak update pasal Bola pulak… Yeahhh…Exited pulak tetiba.

Liga Perdana dan Liga Super pun dah berakhir, Tahniah kepada pasukan Kedah dan JDT sebab dah jadi Juara . So la nih semua akan tertumpu kepada Piala Malaysia pulak.

Piala Malaysia

Keputusan rasmi undian Piala Malaysia 2015 mengikut kumpulan. Perlawanan bola berprestij kini dimulakan dengan proses undian yang diadakan pada Khamis 27 Ogos 2015. Manakala perlawanan Piala Malaysia 2015 mengikut kumpulan akan membuka tirai mulai 11 September 2015. Berikut adalah keputusan rasmi undian Piala Malaysia 2015.

Jadual Siaran Langsung Perlawanan Piala Malaysia 2015

11 & 12 September 2015
Peringkat Kumpulan 1

18 & 19 September 2015
Peringkat Kumpulan 2

25 & 26 September 2015
Peringkat Kumpulan 3

2 & 3 Oktober 2015
Peringkat Kumpulan 4

16 & 17 Oktober 2015
Peringkat Kumpulan 5

27 & 28 Oktober 2015
Peringkat Kumpulan 6

Suku Akhir
6 & 7 November 2015
Peringkat Suku Akhir 1

21 & 21 November 2015
Peringkat Suku Akhir 2

Separuh Akhir
27 & 28 November 2015
Peringkat Separuh Akhir 1

4 & 5 Disember 2015
Peringkat Separuh Akhir 2

Akhir
Sabtu, 12 Disember 2015
Jejom kita berbolaa… GGOOOLLLLLL!!!!!

Senarai Harga Suppliment Shaklee

1.Senarai Lengkap Nutrisi

Bil Jenis Nutrisi Saiz Informasi Harga (RM)
SM S/S
1 Alfalfa (kecil) 330 tablet Mengandungi pelbagai khasiat untuk kesihatan. Dikenali sebagai raja segala tumbuhan. 54 54
2 Alfalfa (besar) 700 tablet 98 98
3 B – Complex 120 tablet Mempunyai kesemua khasiat vitamin B termasuk asid folik, B12, B7 dan sebagainya. 54 54
4 Carotomax 30 tablet Gabungan alpha-carotene, beta-carotene,lutein,lycopene,zeaxanthin dan astaxantin untuk kesihatan mata, pertumbuhan tisu & kulit 74 74
5 GLA Complex 60 tablet Jawapan kepada masalah kitaran haid, darah tinggi, kolestrol, masalah wanita 92 92
6 Herb Lax 120 tablet Detox usus, Pelawasan Semulajadi 53 53
7 Garlic Complex 60 tablet Antibiotik secara semulajadi 48 48
8 Energizing Soy Protein (ESP) 850g Protein bukan-GMO. Lengkap dengan kesemua asid amino perlu. 150 150
9 Meal Shakes 544g Sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan 114 114
10 Lecithin 180 tablet Nutrisi penghantaran mesej ke system saraf dan otak serta mencairkan lemak. 53 53
11 Performance Drink 539g Mengembali tenaga segera dan kekal bagi menyokong hidrasi optimum. 83 83
12 Collagen Powder 15 sachet Serbuk kolagen berasal dari sisik ikan merah dan herba terpilih. 298 298
13 Advance Joint Health Tablet 60 tablet Gabungan tumbuhan untuk sendi yang sihat dan lebih baik. 124 124
14 Nutriferon 30 sachet Suplemen tunggal dicipta oleh Dr. Yasuhiko Kojima (pakar imun) untuk mempertingkat imunisasi tubuh. 182 182
15 Ostematrix 120 tablet Kalsium,vitamin D,magnesium untuk kekuatan tulang. 61 61
16 Omega Guard 90 tablet EPA dan DHA daripada ikan 136 136
17 Peppermint-Ginger 90 tablet Legakan gastrik, angin dan senak perut 45 45
18 Zinc Complex 120 tablet Kesuburan lelaki dan kesihatan rambut. 34 34
19 Vita E Complex 120 kapsul Vitamin cinta, kurangkan kolestrol dan anti-oksidan. 149 149
20 Vivix 150ml Antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi 475 475
21 Vitalea Iron Formula 120 tablet 28 jenis multivitamin lengkap dengan zat besi untuk kesihatan optimum. 89 89
22 CoQ Health Shaklee 30 tablet Penawar Untuk Kesihatan Jantung. Juga penawar untuk kencing manis dan darah tinggi. 124 124
23 Vita C Sustained Released 500mg 180 tablet Vitamin C khas diserap secara berperingkat untuk kesihatan tubuh. 93 93
24 Chewable Vita-C 100mg 60 tablet Sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang susah untuk menelan tablet. 38 38
25 DTX Complex 90 tablet Tonik untuk hati 155 155

 

2.Senarai Lengkap ‘Healty Weight’

Bil Jenis Saiz Informasi Harga (RM)
SM S/S
1 Cinch™ Energy Tea Mix 28 sachet Memberikan rasa nyaman disamping meningkatkan tenaga secara semulajadi 131 131
2 Cinch Shake Mix Choc 765g Dipertingkat dengan Leucine™ untuk kekalkan otot semasa menurunkan berat badan. Penuh dengan dengan protein & serat. Penting membantu tubuh anda untuk rasa kenyang sentiasa. 173 173
3 Cinch Shake Mix Vanilla 765g
4 Cinch Shake Mix Latte 765g

 

3. Senarai Lengkap Penjagaan Harian (Dailycare)Senarai Lengkap Penjagaan Harian

Bil Jenis Saiz Informasi Harga (RM)
SM S/S
1 Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 50ml Krim siang 200 200
2 Gentle Deep Foaming Cleanser 150ml Pencuci muka 119 119
3 Overnight Renewal Whitening Cream 50g Krim malam 225 225
4 Soothing Radiance Whitening Softener 150ml Toner 138 138
5 Spot Whitening Treatment 10ml Hilangkan bintik 150 150
6 Gentle Action Makeup Remover 150ml Pembersih mekap 95 95
7 Daily Defense Whitening Essence 30ml Serum pemutih 231 231

 

4.Senarai Lengkap Penjagaan Kulit ‘Enfuselle’

Bil Jenis Saiz Informasi Harga (RM)
SM S/S
1 Purifying Cleansing Gel 177ml Bagi kulit berminyak 89 89
2 Hydrating Cleansing Lotion 177ml Bagi kulit normal dan kering 97 97
3 Purifying Toner 177ml Bagi kulit berminyak 79 79
4 Hydrating Toner 177ml Bagi kulit normal dan kering 79 79
5 Balancing Moisturizer 59ml Bagi kulit berminyak 84 84
6 Hydrating Moisturizer 48g Bagi kulit normal dan kering 98 98
7 Eye Treatment 14ml Untuk semua jenis kulit 53 53

 

5.Senarai Lengkap Penjagaan & Perapian Rambut ‘Prosante’

Bil Jenis Saiz Informasi Harga (RM)
SM S/S
1 Revitalizing Shampoo 296ml Melebatkan rambut dan melicinkan kutikel rambut 67 67
2 PurifyingShampoo 296ml Membersih secara total,membuang sisa produk fesyen rambut, mineral terkumpul dan bahan pencemar lain 63 63
3 Nourishing Scalp Treatment 59ml Melebat dan memperkuat akar rambut 94 94
4 Lightweight Conditioner 296ml Mengembalikan struktur rambut supaya rambut tampak lebih lebat dan bersinar 67 67
5 Replenishing Conditioner 296ml Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan mengelakkan rambut bercabang 68 68
6 Long Lasting Finishing Spray 237ml Gaya rambut kekal hebat berpanjangan 59 59

 

6.Senarai Lengkap ‘Get Clean’

Bil Jenis Saiz Informasi Harga (RM)
SM S/S
1 Get Clean® Water Pitcher 303 liter Sistem penurasan air mudah-alih dalam bentuk jag air. Multipaten terbaru yang menghasilkan air yang lebih bersih dan sihat. 460 460
2 Dish Wash Concentrate 473ml Tidak mengandungi bahan pencuci seperti Diethanolamine dan sodium dedecylbenzensulfonate yang merengsa 28 28
3 Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate 473ml Pencuci dengan 1001 macam kegunaan 46 46
4 Soft Fabric Concentrate 946ml Ramuan semulajadi tanpa fosfat dan bahan pewarna 40 40
5 Fresh Laundry Concentrate (Serbuk) 2.49kg Hipoalergenik dan tanpa bahan kimia bahaya 80 80

Kos penghantaran :

SM – Semenanjung Malaysia- RM10.00

Sabah/Sarawak- RM20.00

 

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

 iPhone 6 Dan iPhone 6 Plus

Kali nih Roe nak sharekan pasal iPhone 6 Dan iPhone 6 Plus aaa… memang cun golos aa phone nih…

Jejoms kita jamu mata jomm…

Slide1

Dua telefon pintar baru dibawah keluarga iPhone, iaitu iPhone 6 dan juga iPhone 6 Plus. iPhone 6 hadir dalam saiz 4.7-inci, sementara iPhone 6 Plus pula akan hadir dalam saiz 5.5-inci.

Kedua-dua model telefon pintar ini hadir dengan sokongan paparan Retina HD, dan dikatakan lebih nipis berbanding versi iPhone sebelum ini. Apple turut menekankan mengatakan mereka membawakan skrin paparan yang tercantik pada iPhone, dan ia dikuatkan dengan ketahanan yang lebih baik berbanding versi sebelumnya.

Slide2

Slide3

Dari segi resolusi skrin, iPhone 6 membawakan papran resolusi 1334×750 pixel, sementara iPhone 6 Plus pula membawakan paparan 1080p.

Slide4

Rekaan kerangka juga dilihat lebih membulat berbanding iPhone 5S sebelum ini. Memandangkan iPhone 6 Plus membawakan skrin bersaiz lebih besar dengan resolusi tinggi, pihak Apple turut menawarkan paparan secara melintang untuk peranti tersebut.

Slide5

Slide6

Kedua-dua peranti ini juga dijana menggunakan cip pemprosesan Apple terbaru, iaitu Apple A8 – menawarkan tenaga pemprosesan lebih 25% pantas, dan grafik lebih 50% laju. Untuk melengkapkannya, pihak Apple turut mengumumkan Metal untuk pembangun – membolehkan mereka hadir dengan pelbagai permainan pada grafik tinggi untuk iPhone 6.

Pihak Apple turut dilihat membawakan pengoptimasian dari segi penggunaan tenaga melalui iOS 8 untuk iPhone 6 ini. Mereka mengatakan iPhone 6 lebih efisyen dalam menggunakan tenaga bateri berbanding sebelumnya.

Melengkapkan pemprosesan pada iPhone 6 ini adalah penggunaan cip pemprosesan M8 yang khusus untuk memantau gerakan, disamping penggunaan barometer untuk mengetahui tekanan udara dan sebagainya. Kedua-dua ini dilihat akan membantu pengguna dalam memantau aktiviti kecergasan mereka dengan mudah menggunakan iPhone 6.

iPhone 6 dan juga iPhone 6 Plus ini turut akan hadir dengan sokongan LTE yang lebih pantas berbanding dengan iPhone 5S sebelum ini. Pihak Apple turut melengkapkan ia dengan sokongan VoLTE, dan juga membawakan fungsi WiFi Calling sekiranya penggunaan rangkaian telekomunikasi agak rendah disesuatu kawasan.

Bahagian kamera pada iPhone 6 turut dinaik-taraf, dimana kini iamenyertakan sensor 8-megapixel iSight, 1.5µ pixels, ƒ/2.2 aperture – untuk rakaman gambar yang lebih cantik berbanding sebelumnya. Melengkapkannya, pihak Apple turut mengatakan ia hadir dengan Focus Pixel untuk iPhone 6 memfokuskan dengan pantas dan baik sebelum melakukan rakaman. Cip A8 juga turut menyertakan sokongan ISP (Image Signal Processor) untuk membantu rakaman ketika bergegar ataupun pada keadaan cahaya gelap.

Slide7

Kamera hadapan turut ditambah baik dengan sokongan pengecaman wajah, dan kini ia menyertakan sensor baru dengan ƒ/2.2 aperture – sekaligus membolehkan lebih 80% cahaya dirakamkan bersama-sama gambar selfie anda. Fungsi Burst Selfie turut disertakan untuk membolehkan lebih 10 gambar selfie dirakamkan menggunakan kamera hadapan dengan mudah – sekaligus membolehkan anda memilih gambar yang menarik untuk anda.

Seperti dimaklumkan sebelum ini, iPhone 6 akan hadir dengan pelbagai fungsi baru melalui penggunaan iOS 8, termasuk sokongan notifikasi daripada pihak ketiga yang lebih baik, papan kekunci yang diberikan nafas baru dan sebagainya.

iPhone 6 akan ditawarkan di beberapa negara terpilih bermula 19 September ini. Negara terdekat dengan Malaysia yang akan menerimanya adalah Singapura pada tarikh tersebut.

iPhone 6 dan iPhone 6 Plus akan ditawarkan dalam tiga pilihan warna, iaitu putih, hitam, dan juga berwarna emas. Bersama-sama pengenalan iPhone 6 ini, pihak Apple turut mengemaskini harga jualan untuk iPhone 5S dan juga iPhone 5C.

Slide8

 

Wah.. memang menarikkan iPhone 6 & 6+ nih… Kompem lawa giklos gambar2nya…

Memang phone idaman Roe nih… Kalau lah dapat, mau 7 hari 7 malam tak abih godek nih…akakakak…

Doakan Roe dapat memiliki phone nih ya.. ;)

 

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima 

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

 

Alamak Supplimen Habis!!!

Anda berada di sekitar Setiawan?? atau sedang bercuti dan ingin ke Pulau Pangkor dan masih berada di Lumut? Ataupun anda sedang berjalan-jalan di dalam Aeon Seri Manjung?

Smpg Sitiawan_Seri Manjung

Tiba-tiba supplimen anda habis… Haduih.. mana nak carik nih, Jangan risau k… Anda boleh hubungi saya, Rohimaiza. Saya adalah Pengedar Sah Shaklee yang berada di sekitar anda sahaja.

Contact jerk no 012-658 4283 or kalau nak Whats App ker msg ker semua pun boleh k. Saya sedia membantu anda.

Kalau saya kehabisan stok pun, anda jangan risau k… Anda order & bank in sebelum jam 3 petang, insyallah esoknya (hari bekerja) supplement akan sampai ke depan puntu rumah anda. Tak pun paling lambat dalam masa 3 hari bekerja.

Jika anda mempunyai apa-apa masalah, or ingin mengetahui lebih lanjut, jejom kita berWhats App k… Special consultation tuk my customer only k.

Apa?? Nak join jadi ahli? Boleh.. tak ada masalah… lagi lah anda yang beruntung… Dapat membeli vitamin @ supplement dengan harga ahli lagi. Keahliannya seumur hidup k.

Haaaa.. tunggu apa lagi tuh? Jejom orang-orang manjung mula mengamalkan pengambilan supplement untuk menjamin kesihatan anda.

 

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima 

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

Apa itu Demam Denggi

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.

nyamuk-penyebab-demam-berdarah

Demam denggi ialah adalah penyakit bawaan nyamuk yang menjadi masalah utama kesihatan awam antarabangsa dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Jenis demam denggi yang lebih merbahaya ialah demam denggi berdarah. Ia merupakan punca utama kematian kanak-kanak di kebanyakan negara hari ini.Demam denggi dibawa oleh nyamuk Aedes kepada manusia melalui gigitannya.

Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).

Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya.

Lebih 100 negara di Asia Selatan, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Timur Mediterranean dan Pasifik Barat mengalami masalah denggi.

Tanda dan gejala

tanda-demam-denggi

  • Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ke tiga (3) hingga ke empat belas (14) selepas digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, kebiasaannya di antara 4 hingga 7 hari.
  • Selalunya ia akan bermula dengan demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk/kuat, sakit pada bahagian belakang mata serta otot-otot dan sendi-sendi. Ruam merah di kulit juga boleh terjadi.
  • Demam ini boleh mencapai suhu 40 – 41 C, dan selalunya akan berlarutan selama 2 hingga 7 hari. Ia juga boleh menyebabkan serangan sawan dikalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot dan sendi-sendi. Demam denggi ini juga dikenali sebagai “breakbone fever”.
  • Ruam selalunya akan tumbuh pada hari ke 3 dan 4 selepas bermulanya demam.
  • Muntah dan kurang selera makan.

Pemastian diagnosa penyakit

Antibodi akan dikesan di dalam darah (Dengue IgM) (Antibodi yang dihasilkan oleh sistem pertahanan badan untuk melawan jangkitan).

Ujian PCR (kaedah mengesan genetik virus) boleh mengesan virus denggi di dalam darah dan nyamuk boleh didapati di sesetengah makmal.

NSI antigen: Satu lagi test yang mengesan virus ini pada peringkat awal/demam.

Rawatan

  • Segera berjumpa dengan doktor kerana tiada ubat yang khusus untuk merawat demam denggi.
  • Rehat dan banyakkan minum air masak. Ubat paracetamol boleh diambil untuk menurunkan demam dan mengurangkan kesakitan.
  • Elakkan ubat aspirin bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.
  • Mandi jerlum.
  • Antibiotik tidak diperlukan.

Demam Denggi Berdarah

Merupakan demam denggi yang teruk disebabkan oleh jangkitan virus denggi.

Kebiasaan tanda sakit adalah sama dengan demam denggi. Pesakit akan menjadi teruk disebabkan oleh radangan di salur darah. Tanda-tanda yang biasa termasuklah muntah, pitam dan sakit di bahagian abdomen.

Salur darah di dalam badan boleh mengalami kebocoran dan menyebabkan isi padu darah berkurangan. Ini boleh menyebabkan pesakit mengalami renjatan (shock) dan akhirnya boleh menyebabkan kematian.

Tiada ubat-ubatan yang khusus untuk merawat demam denggi. Pesakit perlu dimasukkan ke wad bagi rawatan demam denggi berdarah. Rawatan awal boleh mengelakkan kematian dengan kadar kurang daripada 1%. Pesakit akan diberikan rehidrasi untuk memastikan beliau tidak mengalami renjatan.

Walaupun nama penyakit ini demam denggi berdarah, masalah yang membawa kemudaratan adalah masalah kebocoran salur darah yang menyebabkan renjatan dan bukan pendarahan yang menjadi masalah utama.
Bagaimanakah penyakit ini merebak?

Demam denggi didapati berlaku di kawasan bandar dan sekitarnya di negara-negara rantau tropika. Sesiapa sahaja yang digigit nyamuk yang membawa kuman virus denggi menghadapi risiko yang lebih tinggi mendapat denggi. Demam denggi menyerupai demam selsema dan ciri klinikalnya berbeza-beza mengikut umur pesakit.

Pemindahan penyakit:

    • Virus denggi dipindahkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes yang membawa virus denggi.
    • Nyamuk berupaya menyebarkan penyakit berkenaan dalam jangka masa 8 – 12 hari selepas menghisap darah manusia (perumah).
    • Nyamuk betina yang dijangkiti virus denggi boleh memindahkan virus tersebut ke generasi seterusnya melalui pemindahan transovarial (melalui ovari).
    • Manusia masih merupakan perumah gandaan utama bagi virus denggi walaupun terdapat kajian menunjukkan di beberapa bahagian tertentu di dunia, monyet boleh dijangkiti dan menjadi sumber virus bagi nyamuk yang belum dijangkiti.
    • Virus denggi dari perumah pertama (mangsa pertama) hanya dapat menjangkiti/dipindahkan ke perumah kedua 18 jam sebelum suhu badan meningkat dan sekurang-kurangnya 3 hari selepas timbulnya gejala penyakit.

Bagaimanakah terjadinya demam denggi?

Vektor demam denggi adalah nyamuk Aedes betina. Nyamuk yang telah dijangkiti membawa virus denggi di dalam badannya. Virus ini kemudiannya dipindahkan kepada manusia semasa proses menghisap darah. Sebaik sahaja seseorang itu digigit, virus denggi akan memasuki dan beredar di dalam aliran darahnya, maka bermulalah penyakit ini.

Apakah penyebab demam denggi?

Penyakit demam denggi berpunca dari 4 jenis virus denggi yang dipindahkan kepada manusia melalui nyamuk Aedes yang telah dijangkiti.

Pada asasnya terdapat 4 jenis virus denggi iaitu flavivirus DEN-1, DEN-2, DEN-3 dan DEN-4. Semua nyamuk Aedes berupaya bertindak sebagai vektor virus denggi sebelum memindahkannya kepada manusia. Walau bagaimanapun, vektor utama virus ini ialah nyamuk Aedes Aegypti. Vektor lain adalah seperti nyamuk Aedes Albopictus yang merupakan vektor virus denggi di kawasan bandar.

 

Pencegahan

Bagaimana cara untuk mencegah denggi?

1. Lindungi diri anda dari gigitan nyamuk :

Untuk mengelak dari gigitan nyamuk, seseorang itu perlulah mengetahui tabiat makan nyamuk dan menggunakan bahan penghindar nyamuk pada kulit yang terdedah apabila perlu. Pakai pakaian yang menutupi kebanyakan bahagian tubuh kerana ini boleh melindungi dari gigitan nyamuk. Pasangkan jaring nyamuk dan skrin pada tingkap untuk mencegah nyamuk dari memasuki rumah.

2. Elakkan dari membuat lawatan ke kawasan berisiko tinggi di waktu siang :

Jalan terbaik ialah mengelak dari bertandang ke kawasan berisiko (kawasan bandar) di siang hari. Ini adalah kerana nyamuk Aedes bukanlah serangga malam. Waktu puncak ia mencari makan ialah di awal pagi dan awal senja.

3. Musnahkan tempat pembiakan nyamuk :

Cara lain untuk mencegah denggi ialah dengan memusnahkan tempat pembiakan nyamuk. Nyamuk Aedes membiak dalam tempat-tempat takungan air seperti tayar buruk dan bekas menyimpan air. Anda juga perlu selalu menukar air dalam pasu bunga dan bekas air minum haiwan peliharaan untuk mencegah nyamuk dari membiak.

Pada masa sekarang tiada vaksin untuk mengubati demam denggi. Walau bagaimanapun usaha-usaha sedang dijalankan untuk menghasilkan vaksin tersebut.

Elakkan gigitan nyamuk dengan:

  • Gunakan ubat nyamuk.
  • Gunakan kelambu semasa tidur. Gunakan ‘repellent’ jika perlu.
  • Elakkan aktiviti semasa nyamuk aktif menggigit (5.30 pagi-8.00 pagi dan 5.30 petang-8.00 malam).
  • Pakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang apabila keluar daripada rumah.
  • Pasang jaring halus (mosquito mesh) di tingkap dan pintu.

Menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk:

  • Menghapuskan tempat pembiakan nyamuk di sekeliling rumah. Musnahkan semua bekas yang boleh menakung air hujan atau lebihan air, terutamanya di besen, tayar lama, bekas bunga, bekas plastik dan tong. Jika tidak boleh dimusnahkan, letakkan bahan pembunuh jentik-jentik di bekas tersebut.
  • Kerap tukar air di bekas minuman haiwan peliharaan.

Jika anak anda disyaki mengalami sakit denggi dan dipantau sebagai pesakit luar (tidak dimasukkan ke wad), bawa anak anda segera ke hospital/klinik jika:

  • Muntah berlarutan/berpanjangan.
  • Sakit perut.
  • Kurang bermaya/sawan.
  • Sesak nafas.
  • Pucat/sejuk pada tangan dan kaki.
  • Pendarahan: daripada gusi/hidung, muntah darah, najis berdarah dan tanda-tanda merah pada kulit.

Chicken Pox

Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit.
varicellazostervirus
Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.

Pengidap chicken pox boleh merebakan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping. Kayap (herpes zoster) ialah infeksi dari virus yang sama dan berlaku pada di masa hadapan (umur dewasa).

Tanda dan Gejala

CI-chickenpox

Penghidap chicken pox akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chicken pox akan timbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.

Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisi air pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut.

Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa, letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.

Komplikasi

Ruam atau cacar air chicken pox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiada komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk:

  • Bayi baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau pelalian chicken pox.
  • Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chicken pox seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan serius serta membahayakan nyawa pada bayi.
  • Orang yang lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV, barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.
  • Penghidap sakit radangan kulit (inflammation eczema).

Komplikasi akibat chicken pox:

Rawatan

Acyclovir atau immuno globulin diguna untuk merawat chicken pox. Rawatan amat berkesan sekiranya diambil segera dalam tempoh 24 jam dijangkiti. Ia akan mengurangkan keterukan dan komplikasi akibat chicken pox. Semua orang dewasa mendapat kebaikan dari rawatan antiviral di awal penyakit terutama yang kurang sistem daya tahan (orang lanjut usia, pesakit diabetes, pengidap HIV& AIDS serta rawatan steroid).

Komplikasi akibat chicken pox ; radangan kulit dan radangan paru-paru memerlukan rawatan antibiotik. Pesakit yang mendapat radang otak hendaklah dimasukkan ke hospital untuk rawatan antivirus.

 

Meningkatkan Sistem Imun Dan Melawan Bakteria

Apa itu Nutriferon

Apa itu Nutriferon

Bagi meningkatkan sistem imun pula, anda boleh amalkan Nutriferon. Kenapa anda perlu memilih Nutriferon? Ini kerana Nutriferon dapat membantu anda mengurangkan rasa demam dan melawan Virus Varicella dalam badan anda.

daunsemambu

Badan yang gatal anda boleh menggunakan daun semambu, sistem dalaman anda boleh guna Nutriferon. Tapi Parut Chickenpox yang mengerikan tu nak guna apa pula? Teruskan membaca coretan saya nih k.

 

Keistimewaan Herbal Blend Cream

  •  Krim yang telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah – pecah pada lutut, siku dan tumit kaki
  •  Dingin, bermentol dan tidak berminyak
  •  Sangat sesuai untuk bayi yang mengalami ruam lampin dan bekas gigitan nyamuk/semut
  •  Mempercepatkan parut chikenpox hilang
  • Tanpa Paraben

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima 

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

SMS/WhatsApp 012 658 4283 untuk keterangan lanjut atau pun untuk mendaftar sekarang!

Memelihara Kulit kekal Remaja

Kesihatan kulit boleh dipelihara dan dikekalkan dengan pendekatan yang lebih menyeluruh. Ia bukan sekadar bergantung kepada penjagaan luaran dan kosmetik semata-mata. Apa jua tabiat pemakanan turut memberi kesan kepada kesihatan kulit.Tahap kesihatan kulit juga menjadi penanda luaran kepada kesihatan dalaman.

Adakalanya penggunaan krim, losen dan rawatan luaran kulit tidak banyak membantu sekiranya ia berpunca daripada faktor dalaman seperti akibat sesetengah nutrien. Mengambil makanan yang betul dan mengelak makanan yang tidak sesuai boleh menyerlahkan kecantikan, kulit lebih awet muda tanpa kosmetik mahal.
Kajian American Journal of Clinical Nutrition terbitan Julai 2007 menunjukkan kaitan antara makanan yang rendah dengan indeks glisemik dan pembaikan masalah jerawat. Kajian mendapati dalam tempoh 12 minggu, jerawat berjaya dikurangkan dengan lebih baik di kalangan kumpulan peserta yang mengambil makanan dengan kandungan glisemik gula yang rendah berbanding kumpulan yang mengambil makanan yang tinggi dengan karbohidrat. Secara umumnya, selain makanan berkarbohidrat ringkas yang tinggi, pengambilan makanan tinggi lemak tepu, makanan berminyak dan bergoreng, bergula akan memberi impak yang lebih ketara kepada masalah jerawat.

Minum air secukupnya sangat penting. Air yang bersih boleh membantu kulit menjadi remaja. Air penting untuk melembapkan sel-sel selain memudahkan penyingkiran toksin dan dalam masa yang sama menyenangkan kemasukan nutrien. Apabila tubuh dihidrat dengan sempurna, perpeluhan berlaku dengan lebih efisien yang membantu kulit kekal bersih dan cerah.

air mineral
Dari segi vitamin, vitamin anti oksida membantu meneutralkan radikal bebas yang merosak serta mengurangkan kerosakan sel. Antara vitamin anti oksida yang memberi manfaat kepada kesihatan kulit termasuklah vitamin A, C dan Vitamin E. Vitamin A diperlukan untuk pembinaan dan pengekalan sel-sel kulit. Nutrien ini membantu menentang kekeringan kulit, kulit berkuping dan penebalan lapisan luar kulit. Vitamin C diperlukan dan membantu dalam pembentukan tisu-tisu penghubung, kolagen dan pemeliharaannya. Manakala vitamin E boleh memperlahankan penuaan tisu. Untuk kesihatan kulit terutamanya kulit bermasalah, mineral zink diperlukan untuk membantu fungsi normal kelenjar sebum kulit dan penyembuhan jerawat.

Set Mencegah Jerawat

Set Mencegah Jerawat

Oleh itu, pengambilan gabungan anti oksida seperti beta-karoten (pro-vitamin A), C, E, mineral zink dan selenium yang mencukupi akan membantu mencegah kerosakan sel-sel kulit akibat radikal.
Asid-asid lemak yang mencukupi penting untuk mengekalkan kecantikan dan keremajaan kulit. Ini merangkumi asid lemak omega-3 dan omega-6.Asid-asid lemak perlu ini diperlukan untuk menguat dan meningkatkan kebendaliran membran sel kulit. Membran sel merupakan pelindung kulit, mengeluarkan toksin dan memberi lembapan serta nutrien. Ia juga meningkatkan pengaliran darah dengan mencairkan darah dan memperbaiki keanjalan sel darah merah supaya lebih banyak oksigen yang membantu menyubur dan melembap yang penting untuk keremajaan kulit.

GLA
Kajian mendapati pengambilan Gamma Linolenic Acid (GLA) daripada minyak Evening Primrose secara berterusan membantu masalah jerawat, ekzema atopik, sindrom pra-haid (PMS), psoriasis dan kesihatan kulit. Mereka yang sering dibelenggu masalah ini lazimnya mempunyai paras GLA yang lebih rendah daripada normal. Ujian menunjukkan pengambilan minyak evening primrose yang kaya dengan GLA boleh memperbaiki kelicinan kulit, lembapan serta memperbaiki masalah dermatitis.

Atasi masalah sembelit selepas bersalin

diarrhea-clipart-l_014
Untuk mengatasi masalah sembelit selepas bersalin, cubalah cara-cara ini untuk mencegahnya:
  1. Banyak minum air iaitu kira-kira 6 hingga 8 gelas sehari. Jika anda menyusukan bayi, kuantitinya perlulah ditambah. Air akan membantu penghasilan susu yang banyak, mengurangkan jangkitan kuman dan pundi kencing dan mengurangkan sembelit. Dehidrasi akibat kekurangan air kerana terlalu berpantang boleh menyebabkan luka lambat baik dan air susu menjadi kurang.
  2. Elak tabiat menahan untuk membuang air besar. Jika terasa ingin membuang air besar, segeralah ke tandas walaupun anda rasa kurang selesa terutamanya dalam minggu pertama selepas bersalin. Ketahuilah bahawa lebih lama anda menahan diri daripada membuang air besar, lagi keras najis anda dan pastinya akan memburukkan lagi keadaan.
  3. Lakukan banyak pergerakan seperti berjalan dan senaman ringan walaupun ketika dalam pantang. Cara ini akan memudahkan anda membuang air besar.
  4. Makan makanan yang kaya serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Selain serat, makanan ini juga mengandungi banyak vitamin seperti vitamin C. Vitamin C diperlukan untuk memulihkan tisu-tisu yang tercedera semasa kelahiran bayi dan bagi menyembuhkan luka episiotomi ataupun luka caesarean.
Walau bagaimanapun, para ibu boleh mengambil supplemen yang boleh membantu mengurangkan sembelit selepas bersalin. Supplemen yang disarankan adalah supplemen yang mengandungi magnesium iaitu OSTEMATRIX Shaklee.
ostematrix shaklee
Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis iaitu satu proses dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus dan menolak makanan ke perut. Pengambilan supplemen ini juga perlu disertakan dengan meminum air yang banyak.
OSTEMATRIX Shaklee boleh membantu anda untuk:
(1) Tidur malam lebih lena.
(2) Menghilangkan bisa pada kaki dan menyegarkan badan.
(3) Mengelakkan sakit pinggang serta rasa kebas.
(4) Melawaskan sistem penghadaman terutamanya untuk memudahkan anda ‘membuang’ pada hari keesokannya.
———————————————————————————————-

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima 

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

SMS/WhatsApp 012 658 4283 untuk keterangan lanjut atau pun untuk mendaftar sekarang!