Tanda Tanda Kehamilan

pragnancy

Tahukah anda apakah antara tanda tanda kehamilan? Bagi yang baru berkahwin, tentu sekali tidak biasa dengan tanda-tanda mengandung. Kahwin awal, maka hamil muda? Apabila tidak sedap badan, ramai berasakan tidak sihat dan terus ke klinik untuk pemeriksaan lanjut. Selalu berlaku, doktor akan memberikan berita gembira yang tidak disangka-sangka!

Berbanding yang sudah pernah mengandung, tanda-tanda ini cukup jelas dan sudah difahami. Ada yang sudah beberapa minggu, malah beberapa bulan, tidak sedar bahawa dirinya mengandung. Apa-apapun, tidak kisah samada bakal dapat bayi kembar, anak lelaki atau anak perempuan, yang penting sihat!.

Mari kita lihat, apa tanda-tanda hamil yang bakal ibu perlu tahu:

1. Haid tidak datang

Bagi yang mempunyai kitaran haid yang teratur, sekiranya ‘miss’ beberapa hari, besar kemungkinan anda perlu ke farmasi untuk membeli ‘pregnancy kit’. Usah tunggu lama-lama. Ujian kehamilan ini akan mengukur tahap hormon hCG dalam air kencing. Namun, bagi yang mempunyai haid tidak teratur, ia agak sukar untuk diagak. Walau bagaimanapun, jangan terlalu berharap jika ada tanda tanda kehamilan ini. Jumpa doktor untuk dapatkan kepastian.

2. Mual atau ‘morning sickness’

morning-sickness1

Kalau mengalami ‘morning sickness’ dan muntah-muntah, ia juga satu petanda baik. Perlu diingat, bila sudah mula muntah-muntah, badan akan terhidrat dan kurang air. Jumpa doktor untuk konsultasi dan maklumat lanjut agar kesihatan anda pada tahap optimal. Suami perlu bagi sokongan moral. Sedih sangat bila lihat isteri muntah-muntah di sinki.

Jika sudah ada tanda tanda kehamilan seperti ini, bila isteri termuntah, suami kena rajin tepuk-tepuk belakang isteri.

3. Payudara yang tegang dan sensitif

Tiba-tiba dapat rasa payudara agak bengkak. Dalam Bahasa Inggeris, ia dipanggil ‘tender breasts’ atau ‘swollen breasts’. Tampak lebih besar dan berat dari biasa. Ibu yang bakal mengandung kena pastikan pakai bra yang dapat menampung payudara dengan selesa. Walaupun tanda tanda kehamilan ini bukan yang paling jelas, ia masih lagi satu petunjuk yang seseorang wanita itu hamil.

4. Sakit kepala

Ia berlaku akibat perubahan hormon dalam badan. Gangguan pening dan sakit kepala yang sering dirasakan oleh ibu hamil sebenarnya berlaku atas faktor fizikal yang dialami seperti rasa lelah, mual, lapar dan tekanan darah rendah. Selain itu, penyebab emosional pula berkaitan dengan perasaan tegang dan’stress’. Peningkatan darah ke seluruh tubuh juga boleh menyebabkan sakit kepala bila berubah kedudukan tempat duduk.

Bila ada tanda tanda kehamilan seperti ini, walaupun tidak tahan, elakkan dari mengambil ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor. Elakkan beli ubatan sendiri di farmasi. Lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

5. Rasa penat

Rasa ingin bermalas-malasan sahaja. Ingin baring dan berehat sepanjang masa. Ini juga berlaku akibat perubahan hormon. Tubuh badan ibu cuba menyesuaikan diri dengan kehadiran insan baru dalam badan. Peningkatan hormon progesteron juga sering dikaitkan dengan rasa penat dan lelah.  Penurunan kadar gula dalam darah dan tekanan darah rendah juga menyumbang kepada rasa kepenatan ini.

Suami jangan kata isteri mengada-ngada pula. Rasa penat itu sememangnya tanda tanda kehamilan.

6. Perubahan ‘mood’ yang ketara

Wanita hamil memiliki ‘mood’ yang mudah berubah. Suami kena tahan sahaja bila ini berlaku. Ini kerana sekejap ‘happy’ sekejap sedih. Silap-silap, suami pula kena marah tanpa sebab. Usah bimbang kerana ini adalah perkara normal yang berlaku akibat perubahan hormon. Isteri anda hanya cuba menyesuaikan tubuh badan dengan kehadiran hormon baru.

Adakah tanda tanda mengandung ini akan kekal atau hilang? Biasanya, tanda tanda kehamilan ini akan hilang pada trimester 2. Apa yang penting, tidak kisah samada anak lelaki atau perempuan, kembar ataupun tidak, yang paling penting anak kita sihat. Pastikan jaga pemakanan seharian. Lebih baik jika makan makanan ibu mengandung menurut Islam.

Selamat menempuhi alam hamil dan keibuan yang cukup menyeronokkan ya ibu-ibu sekalian  ;)

 

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

Set Bajet Shaklee

budget

Kali nih Roe nak bercerita pasal Set Bajet Shaklee pulak.. Mesti ramai kat luar sana yang

Nak KURUS..

Nak CANTIK..

Nak BANYAKKAN SUSU BADAN…

 

Dan memacam nak lagi lah kan… Tapi kalu ikutkan Set-set yang ada dalam nih semuanya banyak sangat botolnya dan tentu lah memerlukan banyak perbelanjaannya kan.

 Jangan risau k. Untuk yang baru nak mula berjinak-jinak nak cuba Vitamin Shaklee nih, tak salah bermula dengan Set Bujet n.. Kalau dan Nampak keberkesanannya & nakkan lagi POWER… boleh lah cuba Set yang penuh k.

 Semua orang mampu mengamalkan SHAKLEE ni k.

Anda nak cuba vitamin Shaklee, tapi ada kekangan dari segi kewangan? Di sini saya cadangkan beberapa set shaklee yang mungkin sesuai dengan bajet anda..set2 ni saya namakan set bajet kerana ia adalah kombinasi minimum berdasarkan fungsi yang dicadangkan.

Walaupun set-set ini sekadar Set Bajet, namun bagi sesetengah orang, set ini sudah memadai..dan jika sebaliknya, anda boleh menambah semula mana2 vitamin lain yang diperlukan..

   set bajet-roe

 

Set Slim/Set Kurus

 Alfalfa Complex – Menyingkirkan Lemak dan Kolesterol.Kajian membuktikan bahawa penggunaanya untuk jangka waktu yang panjang mampu menghapuskan lemak dan mengurangkan kolesterol.

Lecithin – Pemecahan lemak dan kolesterol.Bertindak sebagai “pembersih” salur darah.

 

Set Kesuburan

GLA Complex – Diambil oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Ia mengandungi Vitamin E dan gamma linolenic acid (GLA) yang menjadikan hormon stabil, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, hilang mood, retensi air, sakit payudara dan sebagainya.

Zink – Zink merupakan zat yang sangat penting bagi meningkatkan kesihatan lelaki melalui proses pembentukan hormone testosteron, membantu mengekalkan jumlah air mani, membantu mengekalkan paras testosteron yang bersesuaian, serta membekalkan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum.

 

Set Penyusuan

 Alfalfa Complex – Bertindak sebagai milk booster (meransang penghasilan susu badan) manakala

ESP – Mengandungi Isoflavone yang bertindak seperti hormon estrogen, membantu dlm meningkatkan penghasilan susu. Di samping itu Isoflavone melambatkan, membantu melembap, menggebu dan menganjalkan kulit dan payudara. Di samping itu soya menggandungi protein yg tinggi utk bayi anda.Ia dapat meningkatkan kualiti susu dan mengenyangkan bayi.

 

Set Sendi / Tulang

 AJHT – Meningkatkan dan memperbaiki keselesaan sendi dan pergerakan. Membantu memelihara rawan.

OsteMatrix – Menguatkan tulang,Merawat tulang retak

Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas, sakit sendi dan arthritis.

 

Set Kecantikan

 Vitamin C – Merangsang pembentukan kolagen, Mencerahkan kulit dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.

Vitamin E – Membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut dan bintik penuaan.

 

Set Hamil

 B-Complex- Membekalkan 8 vitamin B lengkap dengan asid folik yang penting untuk membentukan awal janin.

Vita-Lea – Kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

Membantu menstabilkan bacaan HB ibu mengandung.

 

 Set Kesihatan Kanak-kanak 

 Meal Shakes – Sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi,ia mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Omega Guard – Mengurangkan masalah penyakit jantung, merendahkan kadar kolesterol dan sangat bagus untuk perkembangan otak kanak-kanak secara optimum

   Set Kulit/ Jerawat

 ESP – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.

GLA Complex – Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri, Memperlahankan proses penuaan

 

Vitamin Kesihatan optima

Vita-Lea merupakan multivitamin Shaklee yang melengkapkan keperluan nutrient harian yang diperlukan oleh tubuh.

 

Sekiranya anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut, Jejoms hubungi saya:

SID-1065293
 
 Anda boleh dapatkan dari saya atau anda boleh dapatkan vitamin Shaklee di Cawangan seluruh Malaysia dengan ID saya 1065293, dan jaminan saya untuk anda:

1) FREE Consultation & After Sale Service (bimbingan exclusive dari saya)
 2) Harga Terbaik dan Mampu Milik
 3) Nikmati layanan ISTIMEWA &EXCLUSIVE di secret group saya FB & WhatsApp

 

Cara Paling Cepat Merawat Keputihan Dengan SHAKLEE

 

Keputihan biasanya boleh bertukar akibat campuran peluh dan jangkitan bakteria serta akan mengeluarkan bau yang agak kurang menyenangkan jika tahap kebersihan sekitar kemaluan kurang dijaga.

Masalah keputihan boleh dirawat dengan cara alternatif yang selamat dan berkesan. Supplement Shaklee terbukti boleh menghilangkan keputihan dengan pantas!

Tiga supplement yang terkandung dalam set ini ialah:

set keputihan

1. Alfalfa

Alfalfa bertindak sebagai agen antikulat yang kuat untuk membunuh kulat candida yang merupakan punca utama keputihan

2. Garlic Complex

Garlic secara tradisi terkenal dengan sifat anti-oksida dan antikulat yang hebat. Selain daripada itu, ianya membantu meningkatkan imun sistem badan untuk melawan jangkitan kuman.

3.GLA

GLA turut diakui boleh membantu mengekang kulat candida daripada merebak dan terus membiak.

 

Sekiranya anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut, Jejoms hubungi saya:

SID-1065293
 
 Anda boleh dapatkan dari saya atau anda boleh dapatkan vitamin Shaklee di Cawangan seluruh Malaysia dengan ID saya 1065293, dan jaminan saya untuk anda:

1) FREE Consultation & After Sale Service (bimbingan exclusive dari saya)
 2) Harga Terbaik dan Mampu Milik
 3) Nikmati layanan ISTIMEWA &EXCLUSIVE di secret group saya FB & WhatsApp

GLA Complex

GLA

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. *

Tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.  Tidak digalakkan bagi perempuan mengandung.