10 Makanan Menggemukkan Malaysia.

Siapa yang tak suka nasi lemak dan roti canai?? Ce angkat tangan, Roe nak tengok sat… Majoriti dari kita mesti dah terbayangkan nasi lemak.. sambal ikan bilis yang ummpp… tambah pula telor mata.. perhhh… Roti canai pula dapat yang lembut, tepek pula telor, cicah pulak dengan kuah dal. Perhhh… mau 2 pinggang pun leh abih tuh kan.

Tapi tahukah kita kandungan setiap makanan yang dimakan – kalori, nutrisi, lemak, dan segala yang terkandung dalam makanan tersebut? Percayakah kalau Roe cakap ada beberapa jenis makanan yang boleh menyebabkan kita gemuk?

Meh sini kita tengok meh…

nasi lemak

  1. Nasi Lemak.

Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat,protein,lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong(170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak?

 

  1. Roti Canai.

roticanai

Siapa yang tak suka roti canai kan? Sekeping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya anda nak makan apa? Bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori.

… bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori…

  1. Nasi Goreng.

Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau nak makan, cuba jangan lebih segenggam tangan.

  1. Ais krim.

Ais krim memang sedap! Siapa tak nak. Lagi-lagi dengan cuaca di Malaysia yang panas 365 hari setahun.  Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori – dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu?

  1. Burger.

Sebenarnya bukanlah burger Ramly semata-mata. Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori?

Untuk rujukan burger Burger King. Lebih 1000kcal.

  1. Mee kari.

Hidangan mee dengan sup kari,santan. Menyelerakan! Kalori lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori.

  1. Makanan bergoreng.

Rata-rata kebanyakan makanan bergoreng. Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh kurangkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

  1. Susu Pekat Manis.

Susu penuh krim ini sememangnya kurang elok untuk anda! Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

…Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

  1. Roti Manis dan Donut.
donut

… tahukah anda bahawa 1x donut biasa mengandungi 200kcal! Kalau makan separuh dozen dah 1200kcal!! …

 

Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. kalori. Boleh cuba roti wholemeal.

 

  1. Mayonis.

Mayonis

Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar. Jadi kurangkan!

Sebenarnya makanan yang disenaraikan ini tak menggemukkan pun, cuma bergantung kepada anda berapa banyak anda makan dan kuantiti yang diambil. Jika anda makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang anda ambil itu menggemukkan diri anda sendiri.

Jadi anda harus kawal pemakanan dan tahu bagai mana sukatan kalori setiap hari. Semoga berjaya!

…petikan dari perkongsian Kelvin Zahri

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

Bahaya Ke Kolestrol Tinggi Dalam Badan Kita?

Tahu tak anda apa bahayanya kalau kolestrol dalam badan kita di paras yang tinggi?

Kolesterol-t

Kolestrol yang TERKUMPUL dalam darah jika tidak dikawal lama kelamaan akan membuatkan anda diserang tekanan darah tinggi. Jantung kita terpaksa bekerja dangan lebih keras untuk mengepam darah untuk disalurkan ke seluruh tubuh kita. Proses ini pula akan menjadikan otot dan arteri jantung menjadi keras dan bermulalah penyakit lemah jantung. Lama kelamaan, jantung yang lemah ini akan mengakibatkan aliran darah berlaku dengan perlahan. Apabila penimbunan lemak mula berlaku, Ianya akan menjadikan salur darah semakin sempit dan SERANGAN JANTUNG akan berlaku padaBILA-BILA MASA.

kolesterolla

Dan yang lagi SERAM, benda ni sume attack tanpa bagi petanda. Strok, Sakit jantung, Errrr…sume nih adalah silent killer!!!.TAKUT…

Tadi pagi customer saya kongsi keadaan suami dia dah start sakit dada sebab tu dia carikan suplemen untuk suaminya. (siapa tak sayang suami, yer tak). So saya advise la apa yang patut. Saya memang bukan doktor tapi saya pengedar Shaklee yang berilmu.

Pesanan saya buat semua rakan2 saya, kalau dah tahu kolestrol tu tinggi, TOLONG jangan amik remeh.

Selalu-Selalu lah check kadar kolestrol.

Amalkan gaya hidup sihat. Kerap bersenam,

Banyakkan pengambilan buah yang kaya dengan Vitamin C (Vitamin C perlu untuk kesihatan salur darah)

Kalau nak beli suplemen jenama Shaklee, saya syorkan beberapa seperti Omega Guard, Pytocol-ST, Lecitin, GLA, Vitamin C, Vitamin E, GLA, Vivix. (yang mana satu, ikut bajet)

notakaki: Kalau nak beli suplemen, dapatkan consultation dari pengedar yang tahu at least fungsi suplemen yang dijual, yang boleh bagi jadual makan, yang tahu produk yang bersesuaian.

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

Bacaan Darah Tinggi Melambung?

Tanda-tanda Tekanan Darah Tinggi

Ok kali nih Roe nak cerita lagi mengenai penyakit Darah Tinggi lagi. Akhir-akhir ni ramai kawan-kawan Roe yang mengadu bacaan darahnya semakin naik.Salah satu aspek merbahaya tentang penyakit ini ialah ramai yang tidak menyedari telah memilikinya. kajian menunjukkan hampir 1/3 penghidap tidak menyedarinya.

Makanya mencegah adalah sebaik-baik langkah disamping mendapatkan ujian tekanan darah berkala

Tekanan darah diukur dalam dua bacaan.

 

Contoh bacaan normal ialah 120/80. Dan bacaan darah tinggi adalah 140/90

Slide1

Angka di atas (tekanan darah sistolik) mengukur tekanan apabila jantung mengepam darah keluar. Angka yang di bawah pula (tekanan darah diastolik) mengukur tekanan apabila jantung berehat.

Vitamin Shaklee yang disarankan kepada penghidap darah tinggi:-

Slide5

  • Phytocol ST – Ia mampu Menyekat Lemak – Lemak dari memasuki saluran darah.

Slide4

  • Omega Guard– Dapat merendahkan paras kolesterol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung. Mengangkut lemak2 dalam darah keluar.

Slide3

 

  • Coqhealth -menguatkan otot jantung dan mengurangkan masalah saluran tersumbat.

Slide2

  • VIVIX -Vivix Shaklee adalah pelengkap kepada jantung yang sihat. Ia berupaya melindungi jantung anda daripada pengoksidaan salur darah. Pengoksidaan pembuluh darah ini akan menyebabkan mendapan plak yang menyempitkan salur darah.Bila salur darah sihat, masalah darah tinggi juga tiada.

 

 

Tepuk dada, tanyalah pada diri sendiri. Berbalik pada situasi anda masing-masing.

Anda baru pulang dari berjumpa doktor dan berasa bimbang kerana darah tinggi dalam tubuh. Seterusnya, anda mencari informasi bagi mengatasi masalah ini dengan segera.

Anda telah pun mendapat jawapan bagi masalah anda dengan tips yang diberikan dan supplemen yang boleh membantu untuk mempercepat penurunan paras kolestrol.
Masih ragu-ragu dengan kesan dan kebaikan suplemen shaklee?

JeJom tonton video ni. Kisah En Fahmi yang mengalami tekanan darah tinggi yang menyebabkan tahap kesihatan beliau semakin teruk. Risau kerana anak-anak masih kecil, dia mencari jalan merawat dan cegah sebelum lebih parah.  dan Alhamdulillah kini tahap kesihatan En Fahmi bertambah baik.

Jom tonton apa nasihat En Fahmi untuk mereka yang mempunyai masalah ini.

Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

 Adakah anda masih lagi berfikir secara skeptikal dan berkira dengan nikmat kesihatan sedangkan ramai yang sudah menarik nafas lega selepas mengambil supplement shaklee?

 Dah tahu supplement apa wajib ambil kan, langkah seterusnya, hubungi Roe di 012-658 4283 dan kita boleh bincang apa vitamin yang wajib ambil berdasarkan keaadaan anda sekarang dan mengikut bajet anda. Jangan tangguh- tangguh lagi kerana mungkin jantung anda semakin parah .

Kebaikan Omega Guard Shaklee

Omegaguardposter3

 

  1. Asma

Kanak-kanak yang suka makan ikan dan ambil supplement minyak ikan jarang dapat asma

  1. Penyakit Jantung

- Kurangkan risikosakit jantung dan strok

- Kurangkan pembekuan darah dan inflamasi

- Turunkan tekanan darah

- Turunkan lemak dalam darah dan tingkatkan kolestrol baik

  1. Fungsi Otak dan Mata

- Kesihatan tisu dan retina mata

- Wanita hamil dan ibu menyusu yang ambil supplement omega guard akan beri

  peningkatan tahap kecerdikan dan keriangan bayi

  1. Penglihatan

- Kanak-kanak yang minum susu ibu yang tinggi kandungan omega mempunyai

  penglihatan yang lebih baik

  1. Kencing Manis

- Omega Guard bantu menyeimbangkan paras gula dalam darah

  1. Osteoporosis

- Omega bantu kurangkan risiko osteoporosis

- Omega juga bantu wanita selepas fasa menopous lebih tenang

  1. Kanser

- Hasil kajian mendapati omega membantu cegah kanser seperti kanser payudara,

  kanser usus, kanser prostat dan lain-lain

  1. Nyanyuk

- Golongan dewasa yang ambil omega dapat mengurangkan risiko nyanyuk di usia

  senja kelak

  1. Kulit dan Rambut

- Omega guard dapat memberikan kelembapan pada kulit.

- Elakkan kulitdari kekerinagan dan berkuping-kuping

    10. Radang dan Alergi

- Omega Guard dapat kurangkan simptom arthritis rematoid, psoriasis dan penyakit

  autoimun

     11. Hamil

- Wanita yang ambil omega setiap hari semasa hamil kurang berisiko melahirkan

  bayi pra-matang

- Omega guard bantu menurunkan tekanan darah tinggi semasa hamil

- Sangat berguna untuk elakkan kemurungan selepas bersalin

    12.Kesuburan / zuriat

- Omega guard beri imbangan dan baiki paras hormon serta meningkatkan aliran

  darah ke dalam rahim

- Semakin banyak omega 3 yang diambil oleh wanita, semakin tinggi dan cerah peluang

  untuk mengandung

     13. Depresi / Kemurungan

- Omega Guard bantu orang-orang yang mengalami masalah kemurungan

Bukan semua ikan yang sesuai dinikmati kini, terutamatanya kanak-kanak. Elakkan mengambil ikan yang tinggi kandungan merkuri speerti ikan yu, pari, tuna, todak, tenggiri, kerapu, makerel (kembung besar) dan ikan yang tidak bersisik mempunyai tahap merkuri yang lebih tinggi.

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun saya terima 

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

SID-1065293

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani di SMS/WhatsApp 012 658 4283 untuk mendaftar sekarang!

Kenapa kolestrol yang tinggi amat berbahaya

Kolestrol yang terkumpul kepada darah jika tidak dikawal akan membuatkan anda akan diserang tekanan darah tinggi akibat tekanan pengepamam pada jantung. Jantung akan mula bekerja keras mengepam darah untuk disalirkan ke seluruh tubuh. Proses ini pula akan menjadikan otot dan arteri jantung menjadi keras dan bermulalah penyakit lemah jantung. Lama kelamaan, jantung yang lemah membuat aliran darah berlaku dengan perlahan. Apabila darah mengalir perlahan, penimbunan lemak mula berlaku dalam darah. Ianya akan menjadikan salur darah semakin sempit dan penyumbatan akan berlaku pada bila-bila masa. Yang pasti itulah “SILENT KILLER”. Dalam beberapa saat, apabila penyumbatan berlaku, usia kita ditentukan oleh Nya. Jika anda bernasib baik, anda selamat, jika tidak, secanggih manapun kelengkapan hospital, sudah tiada manafaatnya.

*.kolestrol yang tinggi..tekanan darah tinggi..semuanya membawa ke simptom2 serangan sakit jantung……

tahukah anda 90% pengidap tekanan darah tinggi tidak menunjukkan sebarang gejala manakala 10% lagi ada menunjukkan simptom/tanda

Jadi rajin2lah jalani pemeriksaan kesihatan. kerana bacaan paras kolestrol/blood pressure level adalah indicator untuk anda melakukan sesuatu…Yang pasti gaya hidup sihat bukan lagi pilihan …nak atau taknak ..gaya hidup sihat adalah satu kewajipan untuk kita patuhi… .Jadi kalau anda sayang diri anda dan keluarga anda..ambillah,Omega Guard, Lecithin, Vitamin E, Garlic…

ISID-1065293ni antara supplemen yang disarankan didalam Shaklee khas untuk membekalkan nutrien yang penting dalam mengekalkan jantung yg kuat dan sihat pendek kata ,ia ,mengurangkan risiko sakit jantung dan strok,mengekalkan tahap kolestrol yg sihat dan mengekalkan tekanan darah normal..

 

 

Kolesterol

 

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

kolesterol

Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron.Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.

Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.

Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).

Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.

Wahhh!!! Kolesterol Turun Dalam Masa 2 Bulan

Haaa.. siapa yang ada masalah kolestrol tinggi, atau pun masalah nafsu makan tak terkawal..hihihi… lebih2 lagi makanan berlemak..sangat digalakkan beli produk baru Shaklee, Phytocol-ST namanya.. berbelit lidah nak sebut

 

Kolesterol adalah lemak. Lemak adalah kolesterol. Memula dulu saya pun tak faham apa lah bezanya. Ni info dari Nutritionist Sarah.

Kolesterol ni bagus sebenarnya untuk penghasilan hormon dalam badan.

 

Tapi kalau banyak sangat, ia akan berkumpul dalam salur darah dan melekat kat organ dan seterusnya menghasilkan penyakit berbahaya seperti strok, sakit jantung, darah tinggi, etc.

Turunkan Bacaan Kolesterol

Biasanya pihak hospital akan bagi ubat untuk bantu turunkan bacaan kolesterol.

Shaklee juga ada supplement khas untuk bantu kawal dan turunkan bacaan kolesterol – Phytocol ST

phytocol

Phytocol Kawal Bacaan Kolesterol

Phytocol Kawal Bacaan Kolesterol

Phytocol mengandungi Fitosterol dari tumbuhan yang mempunyai struktur lebih kurang macam kolesterol.

Fitosterol ini akan bertempek kejap pada dinding usus untuk halang kolesterol daripada terserap ke dalam salur darah.

Kemudian ia akan angkut dan buang semua kolesterol yang terkumpul dalam usus, dengan Fitosterol pun keluar sekali.

phytocol3

Ada yang terlepas sikit, tapi Fitosterol boleh kawal supaya tak semua terlepas.

Yang terlepas tu, kita nyahkan menggunakan Omega Guard

Perkongsian Bacaan Kolesterol Turun Dengan Phytocol

Berikut adalah perkongsian dari salah seorang pengamal Phytocol, iaitu Tuan Ethan Wang.

Beliau mula ambil bacaan kolesterol tanpa Phytocol pada 26 March. Bacaan kolesterol di catat 129 mg/dl

Dan bacaan seterusnya di ambil lebih kurang 2 bulan selepas konsisten Phytocol, iaitu pada 30 May. Bacaan kolesterol menurun kepada 101 mg/dl!

Untuk melihat perubahan bacaan kolesterol, sekurang-kurangnya kita memerlukan masa 30 hari kerana cycle kolesterol akan bermula semula selepas lingkungan sebulan.

Perkongsian Tuan Ethan Wang

Slide2

Slide1

Saya nak order Phytocol!

Harga sebotol Phytocol adalah RM 197 untuk kegunaan sehingga sebulan.

Untuk order Phytocol, anda boleh hubungi saya di

SID-1065293