Cara Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah atau blood pressure adalah pengukur kepada kesihatan seseorang. Tekanan darah tinggi adalah keadaan di mana tekanan darah di atas normal 120/80. Jantung bertugas sebagai alat mengepam dimana ia menguncup dan berehat.Ia berkalu ketika kita bernafas. Aktiviti inilah yang menghasilkan tekanan yang membawa darah keseluruh badan.

Adalah mustahak untuk mengukur tekanan darah secara berkala bagi menentukan samada tekanan darah tinggi atau tidak. 90% pengidap hypertensi/tekanan darah tinggi tidak menunjukkan sebarang gejala manakala 10% lagi ada menunjukkan gejala. Yang mana ini adalah amat merbahaya taw.

Pengidap hypertensi/tekanan darah tinggi berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung.

Tekanan darah yang terkawal dapat mengurangkan kedatangan pesakit ke klinik pesakit luar, kemasukkan ke hospital dan kematian akibat strok (angin ahmar) dan penyakit jantung.

Petua Cara Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

1. Daun sireh mempunyai banyak khasiat. Salah satunya ia dapat mengurangkan tekanan darah tinggi.

Caranya ialah ambil 2 helai daun sireh dicuci bersih. Kemudian rebuslah bersama air dalam kuantiti yg diperlukan. Minum air rebusan tersebut apabila suam. Amalkan sekali seminggu, InsyaAllah dengan izin-Nya darah tinggi akan turun.

2.Bersenam selama 30 minit sehari.

Senaman cardio seperti jogging, badminton, berbasikal dan sebagainya boleh menguatkan otot jantung dan mengurangkan beban kepada arteri kita.

3.Kurangkan garam dalam masakan. Garam ni di umpamakan macam pasir, ianya menakung air. Jadinya, isipadu keseluruhan darah akan meningkat dan dengan itu, tekanan darah akan meningkat. Badan kita hanya memerlukan lebih kurang 500mg tetapi kebanyakkan daripada kita mengambil dalam10x jumlah tersebut. Bagi mereka yang mengalami penyakit tekanan darah tinggi, jangan melebihi pengambilan garam1500mg sehari.

4.Tingkatkan pengambilan potassium dan magnesium seperti pisang dan buah-buahan. Ia membantu mengurangkan tekanan darah systolik (180 mmHg) dan diastolik (110 mmHg) sebanyak 2-5 point

5.Kurangkan stress dan tenangkan diri paling kurang 30minit setiap hari untuk kurangkan tekanan darah.

6.Selain tu, saya sangat syorkan anda mencuba pengambilan suplemen untuk menyokong taraf kesihatan sedia ada, serta mengawal tekanan darah yang normal.Di Shaklee ada suplemen seperti :

untitled

  • VIVIX: Antioksidan hebat Resveratrol dan polifenol tumbuhan untuk bantu kurangkan risiko sakit jantung dan memperbaiki sehingga ke tahap DNA sel badan.
  • Omega Guard : melancarkan perjalanan darah, menghalang pembekuan darah (blood-clotting), elak strok, tingkatkan fungsi jantung, elak keradangan, dll
  • Garlic : Merendahkan tekanan darah, antibiotik semulajadi, tingkatkan sistem imun tubuh
  • CoQHealth Plus: Mengurangkan tekanan darah tinggi, berikan tenaga untuk fungsi jantung.

photogrid_1473836566417

 

photogrid_1473828292300

 

Tak perlu ambil semua, boleh cuba ikut keperluan dan bajet masing-masing.

 

Penyakit darah tinggi ini boleh dielak dengan mengamalkan cara hidup yang sihat.

 

Jika anda berminat untuk mencuba, boleh dapatkannya dengan segera daripada saya ya.

rohie3

Comments

  1. memang tak best kalau kena darah tinggi nih.

    so, jaga pemakanan kita nih.

    bahaya kalau tak jaga elok-elok.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing