Atasi Rambut Gugur

Tahukah anda, masalah keguguran rambut yang serius sehingga menyebabkan kepala botak selalu dikatakan hanya dialami mereka yang semakin meningkat usia iaitu ketika berumur 40 tahun ke atas adalah tidak boleh lagi di guna pakai pada masa kini. Ini adalah kerana masalah rambut gugur ini juga boleh membelenggu diri wanita dan jejaka yang baru berumur 20-an. Termasuk juga para ibu-ibu yang baru melahirkan anak.

Pada anggapan mereka, masalah ini sesuatu yang normal disebabkan faktor persekitaran seperti pemilihan produk rambut, kesihatan, pencemaran atau tekanan di tempat kerja. 

Terdapat 3 peringkat kitaran pertumbuhan rambut yang normal iaitu

Kitaran Rambut Gugur & Tumbuh

Kitaran Rambut Gugur & Tumbuh

 

1. Aanagen (pertumbuhan)

  • Pada peringkat anagen, ia menunjukkan proses rambut baru tumbuh dari dasar folikel. Fasa ini lazimnya berlangsung selama beberapa tahun untuk menghasilkan rambut yang tumbuh sepenuhnya. 

2. Telogen (berehat)

  • Tahap telogen pula menyaksikan rambut yang kini matang hanya terikat secara longgar pada akar rambut. Rambut ini pula kebiasaannya gugur selepas beberapa bulan atau ditolak keluar oleh rambut seterusnya yang tumbuh dari bahagian bawah

 3. Katagen (pertumbuhan semula)

  • peringkat katagen, rambut berhenti daripada tumbuh manakala akar rambut mengecut. Dasar folikel akan berkecai dan rambut bergerak naik di dalam folikel, menjauhi akar dan salur darah yang membekalkan rambut dengan khasiat

         

Antara punca masalah ini ialah keadaan kulit yang tidak sihat. Ia boleh berpunca daripada kelemumur, sebum, jangkitan bakteria atau mikro organisma, perubahan hormon (wanita selepas bersalin), ubat-ubatan dan bahan kimia, faktor keturunan, traction alopecia (selalu mendandan rambut dalam satu cara serta kekerapan menarik rambut) serta kekurangan nutrisi. 

Rambut adalah Mahkota

Rambut adalah Mahkota

Rambut yang sihat dan normal memiliki beberapa ciri khas seperti berkilat, mudah lentur, tidak mudah patah dan boleh menyerap air. 

Keguguran rambut di antara 50 hingga 100 helai sehari adalah normal namun jika ia tidak dipantau, keguguran mungkin akan menjadi lebih serius lebih-lebih lagi jika individu terbabit berada dalam kelompok berisiko tinggi untuk botak. 

kemomo

Jika terdedah kepada persekitaran kotor dan berhabuk, kulit kepala yang sering gatal boleh mendapat jangkitan kuman atau alahan kepada bahan kimia. 

Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan, ruam akan timbul dan bagi kes serius, gelembung berisi air kesan daripada radang kulit akan terbentuk. Pada peringkat ini, individu itu boleh mengalami masalah botak serius. 

Malah sekiranya keadaan ini dibiarkan berterusan, seseorang itu boleh mengalami masalah lebih serius seperti kanser kulit. 

Set Rambut Gugur

1. ZINK

Diet yang kurang zink boleh membawa kepada kelemahan sistem imun yang boleh menyebabkan keguguran rambut.Kekurangan zinc (dan mineral lain) berkait dengan keguguran rambut kerana ia boleh menyebabkan helaian rambut menjadi lemah dan lambat untuk tumbuh semula. apabila kita ada zinc yang cukup, ia membantu mempercepatkan pembentukan semula sel, pembinaan tisu dan pembaikan semual tisu yang rosak. zinc juga penting untuk maintain pengeluaran minyak di kelenjar yang melekat pada folllicle rambut, jadi rambut jadi lebih kuat. Zink boleh memainkan peranan yang penting dalam modulation paras testosteron pada lelaki normal.Apabila hormon seimbang maka risiko kehilangan rambut boleh dikurangkan. Zink boleh menguatkan folikel rambut anda dan boleh membantu mencegah beberapa jenis keguguran rambut

2. B COMPLEX

Salah satu punca rambut gugur adalah disebabkan tekanan emosi. Bcomplex adalah vitamin anti stress yang membantu untuk memberi perasaan tenang. Biotin dalam b-complex adalah sumber yg paling penting bagi pertumbuhan semula rambut. Bagaimana b-complex membantu masalah keguguran rambut? Pengambilan b-complex memastikan pengumpulan kolestrol pada kulit kepala dapat dikawal, memperbaiki aliran darah ke kulit kepala, menggalakkan pertumbuhan rambut, melindungi rambut dan kulit kepala kepada radikal-radikal bebas yg merosakkan, melebatkan rambut dan menyihatkan rambut supaya ia bersinar

3.  ESP 

ESP adalah serbuk protin. Kekurangan protin menyebabkan pertumbuhan rambut menjadi perlahan. Pastikan bahawa anda makan cukup protein agar rambut anda tumbuh lebih cepat dan sihat. 

 

Selain dari Supplimen-supplimen yang telah saya sebutkan di atas, anda juga boleh mencuba shampoo keluaran Shaklee untuk mengatasi masalah rambut .Seperti Revitilizing Shampoo. Istimewanya shampoo ni ia adalah bebas paraben, bebas SLS.

ProSante - Set Penjagaan Rambut Shaklee

ProSante – Set Penjagaan Rambut Shaklee

Revitalizing Shampoo

Melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut

Sistem pembersih yang lembut dan berpaten

Menyegarkan dan menyeimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa terlalu melembapkan atau mengeringkannya

Purifying Shampoo

Membersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk fesyen rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran lain

Mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semulajadi serta tidak melunturkan warna rambut

Ideal untuk mengawal lapisan kulit kepala yang sihat, rambut juga tidak berkelemumur

Replenishing Conditioner

Perapi dan pelembap yang pekat bagi rambut yang berkilat dan lembut bak sutera

Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang

Menguatkan rambut dengan protein dan humektan yang berasal dari alam semulajadi

Lightweight Conditioner

Melicinkan dan melembapkan rambut tanpa menjadikannya terlalu melekit

Mengembalikan elemen struktur supaya rambut kelihatan lebat, berkilat dan sihat

Menghilangkan kesan statik agar rambut mudah digayakan dan diurus

Nourishing Scalp Treatment

Menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang factor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.

Vitamin antioksida iaitu A dan E, dan juga Koenzim Q10 melindungi anda daripada kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.

Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.

Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya.

Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak.

ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif, yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.

Dah-dah tuh… jangan tunggu sampi nampak kulit kepala baru nak carik supplimen & syampu, masa tuh mungkin dah terlewat… Cecepat PM/WhatApp or sms sya..Place ur order k…

Pengedar Shaklee Perak

Comments

  1. Bak kata pepatah … hanya jauhari mengenal manikam…
    tahniah awak atas kupasan isue nie…
    Butik Blouse Malaysia recently posted…Butik Blouse MalaysiaMy Profile

  2. Thanks, Very interesting information! I Prefer to use Hair Tonic, Produk khusus untuk perawatan rambut dari Woo Tekh yang cocok untuk berbagai jenis rambut, The Best Product 2013 2014 dari Woo Tekh.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing