Apa itu Kolesterol – Set Kolesterol Shaklee

Kolesterol adalah komponen lemak yang terdapat pada pembuluh darah manusia.

Kolesterol adalah komponen lemak yang terdapat pada pembuluh darah manusia.

Kolesterol adalah komponen lemak yang terdapat pada pembuluh darah manusia. Kolesterol sebenarnya berguna sebagai sumber tenaga, membentuk dinding sel-sel dalam tubuh, dan sebagai bahan dasar pembentukan hormon -hormon steroid.

Kolesterol berasal dari bahasa Yunani, Chole yang bererti hempedu, dan Stereo yang bererti padat. Ia dinamakan begitu, kerana di abad ke-18, kolesterol ditemui pada batu hempedu.

Kolesterol dalam kadar tertentu bermanfaat pada tubuh kita. Namun, jika tidak dikawal dan kadarnya berlebihan dalam tubuh, kolesterol dapat menyebabkan berbagai gangguan kesihatan seperti darah tinggi, penyakit jantung, stroke, batu hempedu, dan kegagalan ginjal.

jika tidak dikawal dan kadarnya berlebihan dalam tubuh, kolesterol dapat menyebabkan berbagai gangguan kesihatan

jika tidak dikawal dan kadarnya berlebihan dalam tubuh, kolesterol dapat menyebabkan berbagai gangguan kesihatan

Ramai di kalangan kita yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol. Kolesterol sering disalahertikan dalam sebahagian diet harian kita. Kebanyakannya tahu bahawa mereka sepatutnya mengawal pengambilan makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi tetapi ramai diantaranya yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol itu. Berikut dihuraikan secara ringkas tentang kesan kolesterol di dalam badan.

Kolesterol adalah sejenis lemak yang dihasilkan di hati atau di usus. Kolesterol ini berfungsi untuk menghasilkan hormon dan membentuk membran sel seterusnya dibawa ke seluruh badan manusia melalui plasma darah. Selain itu, kolesterol juga penting dalam pembentukan asid hempedu dan Vitamin D di dalam badan.

 

Kolesterol, bersifat lembut dan berminyak, tidak berbau

Kolesterol, bersifat lembut dan berminyak, tidak berbau

Kolesterol, bersifat lembut dan berminyak, tidak berbau. Hadir pada setiap bahagian badan, terutamanya di dalam otak (dengan membentuk 11% dari berat keringnya), sistem saraf, kulit, hati, usus, limpa dan hormon sex. Jadi, manusia memerlukannya di dalam proses biologi. Cuma tak boleh pada jumlah yang terlalu banyak. Menjadi lumrah, setiap unsur pada makanan perlu ada had pengambilannya. 

 

Di dalam badan manusia sendiri, kolesterol dihasilkan oleh hati di antara 800 hingga 1000 mg sehari. Pengambilan dari makanan dikatakan sangat kecil pengaruhnya terhadap peningkatan kepekatan kolesterol badan. Namun, mengikut apa yang disarankan oleh pakar kesihatan Amerika, pengambilan harian perlu dihadkan kepada 300 mg sahaja.

 

Kolesterol Jahat, Kolesterol Baik

Kolesterol Jahat vs Kolesterol Baik

Kolesterol Jahat vs Kolesterol Baik

Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).

Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.

 Penyakit akibat Kolesterol berlebihan.

Penyakit yang di sebabkan oleh kolesterol jahat adalah merupakan penyakit yang patut kita awasi. Ia akan membawa akibat yang sungguh tidak baik untuk kesihatan kita. Antara  penyakit yang mudah timbul adalah seperti penyakit komplikasi seperti penyakit jantung koroner, Darah tinggi/ hipertensi, gangguan fungsi hati, obesiti, diabetes, dan penyakit lainnya yang berpeluang hinggap pada tubuh kerana kolesterol tinggi.

Penawar dari Shaklee

Set Kolesterol

 OmegaGuard

Omega Guard Shaklee

Omega Guard Shaklee

Asid Lemak yang terdapat di dalam OmegaGuard boleh memperbaiki nisbah kolesterol LDL dan HDL. Omega-3 meningkatkan kolesterol HDL. Asid Alfa-linolenik (ALA) yang terkandung dalam Omega-3 membantu mengurangkan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan jumlah kolesterol kesuluruhan dalam badan dengan menjaga usus dari menyerap kolesterol dalam kuantiti berlebihan.

VIVIX

Vivix - Terbaik untuk Diabetis

Vivix – Terbaik untuk Diabetis

• Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.
• Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita mengalami penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

Comments

  1. kolesterol adalah kawan baik encik perut. :)
    titan recently posted…Bro, bagitau ebook bagus untuk tips affiliate?My Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing