Risiko Kolesterol Tinggi

AMARAN : Lebih dari 6 juta rakyat Malaysia tinggi kadar kolestrol!!!
ADAKAH ANDA SALAH SEORANG DARINYA? Atau mungkin orang yang anda SAYANG?
Kadang tu kita tau kita ni kolestrol tinggi. tapi rileksss ja lagi.
Bahayanya kalau Kolestrol Tinggi?
Kolestrol yang terkumpul kepada darah jika tidak dikawal dan di biarkan sahaja  LAMA KELAMAAN akan membuatkan anda diserang tekanan darah tinggi.
Jantung akan mula bekerja keras mengepam darah untuk disalurkan ke seluruh tubuh. Proses ini akan menjadikan otot dan arteri jantung menjadi keras dan bermulalah penyakit lemah jantung. Lama kelamaan, jantung yang lemah membuat aliran darah berlaku dengan perlahan. Apabila penimbunan lemak mula berlaku, Ianya akan menjadikan salur darah semakin sempit dan SERANGAN JANTUNG akan berlaku BILA-BILA MASA.
Dan yang lagi SERAM, benda ni sume attack tanpa ada petanda. Strok, Sakit jantung,ini semua dinamakan Silent Killer.
Pesanan saya buat semua pembaca, kalau dah tahu kandungan kolestrol anda tinggi,TOLONG jangan amik remeh ok..
  • Selalu lah check kadar kolestrol.
  • Amalkan gaya hidup sihat.
  • Kerap bersenam
  • Banyakkan pengambilan buah yang kaya dengan Vitamin C (Vitamin C perlu untuk kesihatan salur darah)
Kalau nak beli suplemen jenama Shaklee, saya syorkan beberapa seperti Omega Guard, Pytocol-ST, Lecitin, GLA, Vitamin C, Vitamin E, GLA, Vivix. (yang mana satu, ikut kemampuan bajet anda)

notakaki: Kalau nak beli suplemen, dapatkan consultation dari pengedar yang tahu at least fungsi suplemen yang dijual, yang boleh bagi jadual makan, yang tahu produk yang bersesuaian

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

Rawatan Alternatif Stroke

Terbaru saya ternampak perkongsian di dalam group Shaklee  tentang ibu kepada seorang ahli group. Ibunya menghidap stroke yang turut melumpuhkan badan dan membuat ibu tersebut tak dapat bercakap.

image

Tapi alhamdulillah biiznillah setelah amalkan Vivix Shaklee, keadaan ibunya hampir pulih.

Kos Vivix untuk 2 bulan hanya RM 475. Sayangi insan tersayang. Beri lah peluang untuk mereka menikmati keindahan setiap saat kehidupan.

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani

Kenali Tanda Serangan Awal Stroke

stroke

Strok adalah punca kematian ketiga terbesr di Malaysia. Hanya penyakit jantung dan kanser mengatasinya. Ia dianggap sebab utama kehilangan upaya yang teruk, dan setiap tahun, dianggarkan 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok. Sesiapa sahaja boleh mengalami strok, termasuk kanak-kanak. Namun, kebanyakan kes menimpa orang dewasa.

Ia juga merupakan serangan otak dan terjadi apabila bekalan darah ke otak terganggu. Otak adalah pusat saraf tubuh, mengawal setiap yang kita lakukan atau fikirkan, di samping mengawal fungsi-fungsi automatik seperti pernafasan.

Untuk berfungsi, otak memerlukan bekalan darah berterusan yang membawa oksigen dan nutrien yang amat penting. Apabila saluran darah di dalam otak anda pecah ataupun tersumbat, bekalan darah akan terhenti dan sel-sel otak akan kekurangan oksigen dan nutrien.

Jejoms kita tengok penerangan secara terperinci mengenai Stroke ini.

Apa itu Stroke?
Stroke adalah satu keadaan di mana gangguan fungsi otak yang terjadi secara tiba-tiba. Serangan ini akan menganggu pembuluh darah di otak, dan dapat mengakibatkan kematian. Ia juga sering dikaitkan dengan timbulnya gangguan saraf (defisit neurologis) yang mana ia akan berlarutan seningga lebih dari  24 jam.

Gejala Stroke
Serangan Stroke akan menyerang pada tiba-tiba sahaja. di mana pun dan pada siapa saja, tidak kira lah kita sedang melakukan apa sahaja aktiviti atau pun sedang berehat. Tanda yang jelas dan nyata jika seseorang itu di serang stroke adalah raut wajah mereka akan berubah,gangguan fungsi bahagian tubuh tertentu seperti  percakapannya menjadi sesuatu yang sukar untuk kita fahami,lengan dan tangan menjadi lemah. Kelemahan pada lengan dan tangan biasanya hanya menyerang satu sisi tubuh saja, kanan atau kiri, dan sangat jarang sekali terjadi pada kedua sisi tubuh secara bersamaan di waktu yang sama. Gangguan saraf ini terjadi akibat kerosakan setempat pada area ganglia basalis dimana terdapat serabut-serabut saraf motorik yang mengatur pergerakan otot di tubuh kita. Sedangkan defisit neurologis global terjadi karena adanya gangguan pada ARAS (Ascending Reticular Activating System), yang merupakan area otak yang mengatur kesadaran. Gangguan pada ARAS dapat berupa kerosakan setempat atau penekanan oleh bekuan darah/ kenaikan tekanan di dalam tengkorak.

Seseorang dikatakan menderita stroke jika mengalami defisit neurologis selama lebih dari 24 jam. Bila gangguan saraf berlangsung selama kurang dari 24 jam maka keadaannya disebut sebagai suatu Transient Ischemik Attack (TIA) atau stroke ringan. Perlu diingat bahwa TIA merupakan salah satu faktor risiko terjadinya stroke di kemudian hari, sehingga keadaan ini tidak sepatutnya dibiarkan begitu saja. Gejala stroke yang disebabkan oleh adanya gangguan pada pembuluh darah otak, berupa penyumbatan ataupun pecah pembuluh darah otak, dan bukan disebabkan oleh penyakit lain seperti tumor otak, infeksi otak ataupun gangguan saraf perifer. Faktor-faktor yang dapat menyebabkan gangguan pembuluh darah otak diantaranya adalah hipertensi, kencing manis dan kolesterol.

Kenali Tanda Serangan Awal Stroke

Stroke merupakan suatu kegawatdaruratan dalam bidang penyakit saraf (neurologi). Bila tidak ditangani dengan baik dan segera, stroke dapat menyebabkan kecacatan dan bahkan kematian. Bagaimana cara termudah dalam memastikan bahwa seseorang terkena stroke? Hal ini merupakan pertanyaan yang sering timbul dalam pikiran masyarakat awam saat mendengar perkataan stroke.. Semakin terlambat seseorang yang menderita stroke mendapatkan penanganan, semakin banyak pula jaringan otak yang akan mengalami kerosakan kekal, sehingga semakin berat pula kecacatan yang timbul.

Berikut di senaraikan beberapa petanda-petanda bagi mereka yang terkena serangan Stroke yang diharapkan dapat membantu meningkatkan kewaspadaan masyarakat awam terhadap tanda awal serangan stroke.

Dengan mengetahui tanda-tanda awal ini diharapkan setiap ahli keluarga dan masyarakat memiliki kesadaran untuk segera membawa pesakit stroke ke  hospital berdekatan,

Jika pesakit stroke segera ditangani, maka kesempatan dapat terselamatkan akan lebih besar, sehingga boleh mencegah kecacatan serendah yang mungkin.

stroke-face

Wajah
Mintalah orang yang dicurigai terkena serangan stroke untuk senyum. Perhatikan, adakah wajahnya nampak berlainan? Sama ada mulutnya aka nada sebelah yang menurun sedikit dari kebiasaan.

stroke-arm

Lengan
Mintalah orang yang dicurigai terkena stroke untuk mengangkat kedua lengan lurus ke depan dan menahannya untuk beberapa detik. Apakah ia hanya dapat mengangkat satu lengan saja? Bila ia dapat mengangkat kedua lengannya, apakah salah satu lengan terlihat turun?

Percakapan
Mintalah orang yang dicurigai mengalami stroke untuk mengulang beberapa perkataan. Apakah mereka mampu menyebutnya dengan jelass atau terdengar seperti telo atau pun pelat.? Cuba minta mereka untuk menyebut  perkataan yang mengandungi konsonan huruf R seperti “Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi”. Biasanya jika mereka yang terkena serangan store akan mempunya masalah untuk menyebut beberapa konsonan huruf.

Masa
Setiap detik adalah sangan berharga bagi mereka yang baru terkena serangan Stroke. Bila anda menemui tanda-tanda seperti di atas, segera lah hubungi ataupun bawa pesakit ke hospital yang berdekatan..

Sentiasa mengamalkan kehidupan yang sihat seperti makan makanan yang sihat, banyakkan melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh dan pengambilan makanan tambahan seperti Vitamin .

Insyallah semoga para pembaca blog Supernifz, di kurniakan kesihatan yang sihat.

Berminat nak tau or  order Vitamin Shaklee, hubungi saya sekarang!

SupernifzLOGO

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota: Berminat nak jadi ahli Shaklee? Untuk makan sendiri pun boleh…

Tapi kalau nak jana pendapatan dari Shaklee, kita akan bantu semaksima mungkin 

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee 

Hubungi saya, Rohimaiza Abdol Rgani