Arggg..Stretch Mark!!!

 Apa itu Stretch mark?

stretch mark adalah garis-garis yang mempunyai warna merah muda yang biasanya terjadi pada beberapa tempat seperti perut, payudara, paha dan  lengan.

stretch mark adalah garis-garis yang mempunyai warna merah muda yang biasanya terjadi pada beberapa tempat seperti perut, payudara, paha dan lengan.

Stretch Mark adalah garis-garis yang mempunyai warna merah muda yang biasanya terjadi pada beberapa tempat seperti perut, payudara, paha dan  lengan. (tapi paling banyak di sekitar perut). Jika garisan-garisan ini didiamkan dan tidak diatasi, maka lama kelamaan akan berubah warna menjadi garisan berwarna putih.

Tahukah anda,Ia muncul akibat kulit meregang dalam waktu singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. Stretch mark kerap muncul pada wanita di saat hamil (sekitar usia kandungan 4-5 bulan)atau saat badan mengalami kegemukan yang pada awalnya kurus. “Hampir 90% wanita hamil akan mendapat garis-garis stretch mark,” kata dr. Nanden S. Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics.Secara asasnya, kulit kita terdiri dari tiga lapisan, lapisan paling dalam disebut subcutaneous, lapisan tengah dermis dan yang paling luar epidermis.

 

 

Penyebab seseorang terkena stretch mark ini biasanya terjadi karena kulit tubuh mengalami peregangan. Peregangan kulit ini sudah tidak boleh lagi ditangani oleh elastisitasi kulit tubuh, sehingga kulit akan pecah dan mulai timbul garis-garis yang disebut stretch mark.

 

Penyebab seseorang terkena stretch mark ini biasanya terjadi karena kulit tubuh mengalami peregangan. Peregangan kulit ini sudah tidak boleh lagi ditangani oleh elastisitasi kulit tubuh, sehingga kulit akan pecah dan mulai timbul garis-garis yang disebut stretch mark.

Penyebab seseorang terkena stretch mark ini biasanya terjadi karena kulit tubuh mengalami peregangan. Peregangan kulit ini sudah tidak boleh lagi ditangani oleh elastisitasi kulit tubuh, sehingga kulit akan pecah dan mulai timbul garis-garis yang disebut stretch mark.

 

Terjadinya stretch mark adalah pada lapisan dermis. Lapisan ini dipenuhi dengan pembuluh darah, sebenarnya lapisan ini terbuat dari jaringan elastis, namun bila tubuh membesar dalam waktu singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yang menipis. Stretch mark banyak terdapat pada wanita berkulit gelap karena mereka lebih banyak menghasilkan melamin. Stretch mark tak bole dihilangkan tapi mampu utk dikurangkan dgn pengambilan makanan (sayur2an,buah2an,), pengambilan air yg byk dan boleh juga sapu pelembab utk menjaga elastik/kekenyalan kulit

Tips untuk mencegah terjadinya stretch mark dikulit saat hamil.

  • Jaga Kulit Tubuh
    Makan makanan yang mengandung vitamin tinggi dan mineral. (memperbanyak minum air putih/ air masak, buah dan sayuran)
  • Pastikan kulit sentiasa lembab
    Untuk menjaga agar kulit sentiasa lembab, gunakanlah lotion khusus untuk kulit. Atau krim khusus untuk perawatan stretch mark kulit.
  • Perawatan setelah bersalin
    Selepas bersalin, cuba manjakan kulit dengan sapuan pelbagai jenis minyak seperti: minyak zaitun, atau minyak cendana.

 Cara Menghilangkan Stretch Mark

Kandungan hydroxide acid glycolic acid yang terdapat dalam buah lemon bermanfaat baik untuk mengatsi stretch mark

Kandungan hydroxide acid glycolic acid yang terdapat dalam buah lemon bermanfaat baik untuk mengatsi stretch mark

  • Lemon

Kandungan hydroxide acid glycolic acid yang terdapat dalam buah lemon bermanfaat baik untuk mengatsi stretch mark, selain itu buah lemon juga bermanfaat untuk membantu mempercepat proses regenerasi sel-sel kulit baru dan menganggkat sel kulit mati dalam tubuh. Adapun caranya hanya dengan memberlah/mengiris buah lemon kemudian dioleskan ke area kulit yang terkena stretch mark. Lakukan sampai stretch mark anda hilang.

  •  Putih telor
Protein bagus untuk membantu mencantikkan kulit

Protein bagus untuk membantu mencantikkan kulit

Telur putih mengandungi protein. Protein bagus untuk membantu mencantikkan kulit, menggebukan kulit, menghilangkan parut. Sapu telur putih pada parut stretch mark

  •  Lobak Merah
Sesuai dijadikan masker

Sesuai dijadikan masker

Caranya: Parut atau blanderkan sebiji lobak merah, setelah halus jadikan masker di sekitar tempat-tempat yang sudah terkena stretch mark.

  • Kentang
Membantu mengembalikan sel kulit

Membantu mengembalikan sel kulit

Jus kentang penuh dengan vitamin dan mineral yang membantu mengembalikan sel kulit. Caranya, potong ubi kentang. Kemudian sapu kat parut stretch mark. Biarkan jus kentang keluar.

  •  Minyak Almond/Minyak zaitun
Sapuan hendaklah dilakukan setiap hari sehingga tiada lagi garisan-garisan stretch mark

Sapuan hendaklah dilakukan setiap hari sehingga tiada lagi garisan-garisan stretch mark

Sapu minyak almond di tempat-tempat yang ada garis-garis stretch mark. Sapuan hendaklah dilakukan setiap hari semingga tiada lagi garisan-garisan stretch mark.

Minyak zaitun tinggi dengan kandungan Vitamin E. Vitamin E sangat bagus untuk kulit. Sapu minyak zaitun pada parut stretch mark. Kulit akan melembut. Bila kulit jadi lebih lembut, kulit akan mengembang dan menghilangkan parut sedikit demi sedikit

  •  Lidah Buaya (Aloe Vera)
Cuma sabukan lendiran lidah buaya di tempat-tempat yang terkena strtch mark.

Cuma sabukan lendiran lidah buaya di tempat-tempat yang terkena strtch mark.

Tumbuhan yang satu ini memang tak perlu diragukan lagi kebaikannya untuk perawatan kulit. Manfaatnya termasuk lah untuk mengatasi Stretch mark. Caranya senang sahaja, Potong daun lidah buaya, sapukan pada parut. Biar kering. Bagus tau untuk hilangkan parut.Cuma sabukan lendiran lidah buaya di tempat-tempat yang terkena strtch mark. Boleh lah di amaklan sebaik-baiknya 3 kali sehari.

  • ESP Shaklee
Energizing Soy Protein Shaklee

Energizing Soy Protein Shaklee

ESP merupakan makanan tambahan yang bersumberkan soya.Ia kaya dengan sumber protein. Protein dapat membantu meremajakan kulit.

1) Protein ni dia bantu hasilkan sel kulit yang lebih cantik. Setiap 21 hari sel kulit kita akan mati.

2) Tapi ia akan diganti dengan sel kulit yang baru. Sel kulit yang baru ni dia akan copy rupa sel kulit yang lama.

3) So kalau sel kulit yang lama ni buruk, sel kulit yang baru, walaupun dia baru, dia tetap akan jadi buruk.

4) Protein di sini membantu repair sel kulit yang baru tapi kelihatan buruk itu, untuk menjadi cantik dan lebih sihat.

5) Khas untuk stretch mark pun ada tau. Jom baca perkongsian kenalan saya:

 Presentation1

 

“.. Memutihkan kesan perut yang buruk akibat mengandung. Dulu mengandung kembar, perut memang tak tahu nak cakap lah. Once consume ESP, memang macam pakai bedak perut I ni..”

 Presentation2

“..Husband cakap kulit kat perut dah cantik sebab stretch mark dah takde. Lembut je. Baru bersalin Januari 2013. Biras punya stretch mark masih ada kesan yang banyak, padahal dia deliver Disember 2012..”

 Kegunaan lain ESP

Haa… amacam, best tak ESP Shaklee nih?? Besh kann….

Eh, memang best pun Selain kecantikan kulit dan hilangkan stretch mark, ESP juga sangat bagus untuk:

  1. Gastrik
  2. Migrain
  3. Kencing Manis
  4. Ibu-ibu mengandung
  5. Bagi mereka yang nak Kurus
  6. Membekal Tenaga
  7. Susu Ibu pakat & meriah
  8. Berpantang

Haa… dan banyak lah lagi kebestsan ESP nih… memang takkan habis lah kalu nak citer kat sini…

Untuk order, hubungi saya sekarang!

iR Rohimaiza Abdol Rgani
SMS/WhatsApp: 012 658 4283

==========================

Nota Kaki: Anda Berminat untuk jadi ahli Shakle? Atau Untuk Makan Sendiri pun buleh.

Kalu berminta nak berbisnes, kami akan membantu anda Menjana Pendapatan Lumayan.

Hanya RM 75 (WM)/RM 85 (EM) untuk jadi ahli Shaklee

Hubungi saya, iR Rohimaiza Roe di SMS/WhatsApp 012 658 4283 untuk mendaftar sekarang!

Set Asas Bersalin Shaklee

 

Untuk Pemulihan Dalaman

Ok kali ni nak cite pasai Set Bersalin yang paling asas sekali. Set Asas Bersalin Shaklee ni terbahagi kepada 3 pakej kombinasi pilihan mengikut kesesuaian keperluan Ibu Berpantang dan juga bergantung pada budget masing-masing.

pantang

Terdapat 3 Pakej Set Bersalin Shaklee

a)    Set Asas (Permulihan Dalaman)

b)    Set Extra (Rawatan Dalaman + Penyusuan)

c)     Set Premium (Rawatan Dalaman + Penyusuan + Kekal Ramping).

 

Set Asas Bersalin Shaklee – merupakan kombinasi beberapa produk suppliment yang saling melengkapi , ia bertujuan untuk memenuhi keperluan Perawatan Dalaman yang optimum bagi para ibu-ibu selepas bersalin. Set Asas ini mengandungi 4 suppliment Vitamin Shaklee yang diakui dan mendapat kepercayaan dari ibu-ibu berpantang di Malaysia.

Set Asas Bersalin Shaklee

Set Asas Bersalin Shaklee

Vitamin B Complex

  • Vitamin B Complex berfungsi untuk melegakan sistem saraf di samping memberikan ketenangan kepada seluruh sistem badan.
  • Ia juga mampu mengelakkan stress dan meroyan di kalangan ibu berpantang.
  • Membantu meningkatkan pembentukan sel darah merah.
  • Menukarkan makanan yang diambil kepada tenaga, ibu akan lebih bertenaga serta menghindari kegemukan sebab kalori dari makanan tidak tersimpan dalam badan.
  • Memelihara kulit dan lapisan-lapisan kulit dan menstabilkan penghasilan melanin, hasilnya kulit makin lembut dan cerah.
  • Pengambilan yang konsisten akan mengurangkan tanda regangan kulit – Stretch Marks.

 

VitaLea (Multivitamin)

  • Vitalea merupakan multivitamin yang sangat penting untuk ibu-ibu berpantang.
  • Membekalkan 23 vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh tubuh tapi sukar di dapati semasa berpantang sebab banyak makanan yang perlu dielakkan.
  • Disaluti spirulina yang kaya dengan vitamin dan mineral.
  • Mengandungi zat besi, elemen yang paling diperlukan unuk penghasilan darah merah untuk menggantikan darah yang hilang semasa bersalin serta mengelakkan pucat dan tidak bermaya.

 

Vitamin C

  • Vitamin C mengandungi elemen penyembuhan dan lekatan yang bertindak sebagai pencantum dan penyumbuh luka.
  • Membaik pulih sel dan tisu yang rosak. Meningkatkan imuniti sistem pertahanan badan, faedah ini akan turut mengalir dalam susu badan dan bayi juga akan mendapat manfaatnya.
  • Membantu pembentukan kolagen, menganjalkan kulit.
  • Mengandungi BioFlavonoid yang berfungsi mencantikkan dan mencerahkan kulit, pengambilan secara konsisten dan berterusan akan mengurangkan stretch marks dan parut.
  • Sebiji Vitamin C bersamaan dengan 7 biji buah oren.(Huu.. takkan ler nak makan 7 biji buah oren sekali gus kan…)

 

Zink

  • Zink paling penting dalam proses pemulihan luka, bersama-sama dengan vitamin C dan Protein.
  • Mambaik pulih luka jahitan dan kerosakan tisu dalaman.
  • Ikan haruan kaya dengan Zink sebab itu pengambilannya sangat digalakkan semasa berpantang.
  • Namun harga ikan haruan yang mahal disesetengah kawasan, sukar diperolehi serta rasanya yang agak hanyir membuatkan pengambilannya sering diabaikan oleh ibu zaman moden ketika ini. Oleh itu, pengambilan Zink dalam bentuk tablet adalah solusi yang terbaik.
  • Zink juga sebagai penggalak keinginan seksual, dapat mengatasi masalah kedinginan dalam hubungan intim suami isteri selepas tempoh berpantang.

 

Secara kesimpulannya Set Asas Bersalin Shaklee diakui dapat memenuhi keperluan para ibu-ibu yang berpantang bagi tujuan pemulihan dalaman yang optimum selepas bersalin. Selain itu, Set Bersalin Shaklee juga adalah Set Bersalin yang menjimatkan bagi ibu-ibu kerana ia bukan sahaja untuk kegunaan semasa berpantang, TETAPI ia juga boleh dimulakan semasa kehamilan dan diteruskan selepas berpantang. Ini bermakna kegunaannya tidak terhad semasa berpantang sahaja. Set yang boleh digunakan sepanjang masa adalah sangat berbaloi untuk wang dan juga kesihatan ibu-ibu semua.

 Berminat!! untuk mendapatkan Set Asas Bersalin Shaklee Jom hubungi SID anda iaitu saya Rohimaiza Roe ya…

 Hubungi Rohie Untuk Mendapatkan Konsultansi Percuma Dan Cadangan Kombinasi Set Bersalin Shaklee Yang Bersesuaian Dengan Budget.

Fakta Nutrisi Di Dalam VitaLea Shaklee

 Vitamin A

Vitamin A –     Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.

 

Vitamin D

Vitamin D

Vitamin D – Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.

 

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E – Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.

 

Vitamin-C

Vitamin-C

Vitamin C – Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung       berdarah.

 

Asid Folik – Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.

 

Vitamin B1 – Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.

Vitamin B2 – Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.

 Vitamin B3 – Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.

 Vitamin B6 – Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.

 Vitamin B12 – Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf,  baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.

 Biotin – Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.

 Vitamin B5 – Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.

 

Kalsium

Kalsium

Kalsium – Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.

 Fosforus – Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.

 Iodin – Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.

 Zat Besi – Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.

 Magnesium – Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadalamn.

 Copper – Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan.

 Zink – Perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.

Manfaat Utama:

 

Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik

Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik

Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu system memori dan focus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

 

Pelengkap Nutrisi – Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.

 

Keupayaan Sistem Produktif – Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.

 

Metabolisma – Sangat membantu dalam stimulasi metabolism dan melambatkan proses penuaan.

 

Elemen Penting Pada Sel Tubuh – Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormone, serta menjaga kesihatan tirod.

 

Melindungi Organ – Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

Jom Hebat MEGA 2014

 

Jom Hebat Mega 2014

Jom Hebat Mega 2014

Wah… Wah… dan Wah…. Pertama kali saya dan hubby mennyertai aktiviti Jom Hebat Mega 2014 anjuran Leader Shaklee saya.Master Lyna & Master Zainul  (AkaChan & ApakChan…) Tidak tergambar dek perkataan kome… Memang seronok, exciting, valuable, lain dari yang lain dan memacam perasaan lagi lah. Memang tak rugi rasanya join event nih…

AkaChan & ApakChan

AkaChan & ApakChan

Bangun awai pagi, bertolak dari Telok Intan teros ke ISM, semata-mata nak join event gilang gemilang nih…Bertemankan sahabat karib saya dunia & akhirat… he3.. hubby saya aa tuh siapa laie. Terima kasih sayangku….

Ini Lah Mummy saya - Khadeeja Hasmad

Ini Lah Mummy saya – Khadeeja Hasmad

Banyakkk ilmu yang dapat saya timba kat majlis nih… Perkongsian dari Mak Bintang… awummm.. buleh tahan “garang” Mak Bintang nih… Tapi memang besh giler kome perkongsian dari dia… Dari seorang yang pemalu, teruss bersemangat Singa dia…Mak Bintang siap menyanyi kome… lagu Gemuruh Jiwa nyanyian Faizal Tahir… Memang gamat aa auditorium ISM pagi tuh…. Itu semua adalah kerana SHAKLEE, Shaklee banyak merubah kehidupan dia… Sehingga dia Berjaya dalam kehidupan dia. Nak kenai Mak Bintang? Tengok kat bawah nih… (Alhamdullilah dan jugak bergambo ngan Mak Bintang)

 

Mak Bintang -Nad Zaim

Mak Bintang -Nad Zaim

Next, Forum Kain Pelikat… Haaa… dengar tajuk jerk dah macam menarik kan… Ini adalah forum khas tuk kaum suami yang isterinya menjalankan business Shaklee. Perhhh… berapi kome perbincangannya… lawak ada.. stress ada… sedih pun ada… sobs..sobss… memang sporting aaa ahli panelnya… tak segan silu share pengalaman depa menolong wife demi kejayaan dalam perniagaan Shaklee…

Forum Kain Pelikat

Forum Kain Pelikat

Acara Kemuncak untuk hari itu adalah Forum bersama seorang Pengacara yang terkenal… Saudara Amin Idris… (hensome orgnye…hehehe…)

 

Amin Idris

Amin Idris

 

Our BIG Family

Our BIG Family

Itu lah serba sedikit cerita hebat mengenai Jom Hebat Mega 2014.. EXCLUSIVE untuk SID under kumpulan kami jer.. Berminat nak jadi sebahagian dari ahli keluarga kami?? Jommm KLIK SINI untuk mengetahu lebih lajuttt laie.

 Layan jer gambo2 nih k…

Wif Mummy Deeja & Hani

Wif Mummy Deeja & Hani

ASB-Aku Sayang Bini

Shaklee Untuk Luka Dan Rambut Gugur.

Untuk pengetahuan para pembaca blog sekalian, sebelum saya mengenali Zinc Shaklee (yg terdapat dalam Set Pantang Shaklee)saya memang mengalami masalah keguguran rambut yang teruk… Di setiap sudut ruang tamu… bilik..dapur & terutama sekali bilik air, penuh dengan rambutttt…grrrrr… memang menyakitkan mata memandangnyer… Carik punya carik, Alhamdullilah bertemulah dengan ZINC COMPLEX…Memang berkesal komeee….

zinc

Penyelesaian masalah keguguran rambut anda

 

Selain dari itu,  Zinc juga boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka. Maklumlah lepas bersalin ada bahagian bahagian yang perlu dijahit. Maka nya, pengambilan Zinc adalah amat digalakkan. Jadi supplemen Zinc ini bukan sahaja sesuai untuk ibu lepas bersalin malah bagi mereka yang lepas menjalani pembedahan juga digalakkan untuk mengambil Zinc untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka luar dan dalam.

Antara lain fungsi dan kebaikan Zinc Complex Shaklee adalah seperti berikut :

  • Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zinc berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau acne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan. 
  • Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zinc di dalam badan. Zinc memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna. 
  • Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zinc juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
  • Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
  • Gangguan Prostat: Zinc sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zinc menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zinc setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
  • Hilang berat badan: Zinc memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
  • Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
  • Pembiakan: Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
  • Fungsi Biologi: Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
  • Jangkitan: Zinc membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zinc membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
  • Antioksidan: Zinc bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
  • Aturan Enzim: Zinc merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zinc.
  • Kanser: Bagi lelaki, zinc memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
  • Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zinc. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zinc.
  • Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zinc. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zinc, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zinc akan membantu mencegah keguguran rambut
  • Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zinc adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zinc perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
  • Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zinc akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zinc dan akan memperbaiki penglihatan mata.

credit : mamafaiz.com

 
Dengan kebaikan dan fungsi fungsi penting yang terdapat dalam Zinc terutamanya untuk kaum lelaki, maka jangan ambil mudah tentang kekurangan Zinc di dalam tubuh kita. Zinc yang mencukupi dgn dos yang bersesuaian terhadap tubuh memberi banyak kebaikan dan manfaat kepada badan kita. Dan jangan lupa pastikan supplemen Zinc yang diambil dari sumber yang semulajadi dan bukan sintetik.

 

Tercari-cari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau anda ingin menjana pendapatan 4-5 malahan 6 angka sebulan hanya dari rumah?

Fanpage: http://www.facebook.com/supernifzvitamin

Email: supernifz@gmail.com

No. HP: 012- 658 4283 (WhatsApp..Sms…)

Kawasan COD: Seri Manjung, Sitiawan, Lumut

Postage : Tak kira di mana anda berada….

Variasi resipi bancuh ESP

Haaa.. Nak cerita lagi pasai best seller produk shaklee.... ESP… Suka Roe nak kasik tau laie yang ESP Shaklee adalah antara KILLER PRODUCT Shaklee!!!….

Hanya  mereka yang dah rasa kehebatannya jer yang faham ape yg saya bicarakan disini…. ESP??… ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protein..

 Ok lah untuk post kali nih, saya taknak cerita panjang pasal ESP..entry kali ni Roe nak share cara2 bancuh ESP…Especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan dah..asik bancuh dengan susu jerrr. ..

 Kebiasaannyer satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu gelas besar air suam. Tapi meh sini Roe nakbagi tau meh, sebenarnya ESP nih lagi sedap kalau di bancur dengan memacam perisa… Nak tau?? Jom tgk kat bawah nih.. Roe nak kongsi-kongsikan campuran yang boleh membuka selera anda bila mengshake-shake ESP nnt.. Kirenya ikot tekak masing2…

  • ESP + Air suam/sejuk
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP…boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + Susu Tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + Jus Twister Tropicana(ikot ler perisa ape pun)
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + Sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)

 

Variasi Resepi ESP Shaklee

Variasi Resepi ESP Shaklee

Haaa.. itu lah sedikit sebanyak variasi yang boleh kita cuba untuk di satukan dengan ESP…

ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer… ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:

1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik

apa keistimewaan dan kelebihan ESP?…boleh baca kat link ni

Tercari-cari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau anda ingin menjana pendapatan 4-5 malahan 6 angka sebulan hanya dari rumah?

Fanpage: http://www.facebook.com/supernifzvitamin

Email: supernifz@gmail.com

No. HP: 012- 658 4283 (WhatsApp..Sms…)

Kawasan COD: Seri Manjung, Sitiawan, Lumut

Postage : Tak kira di mana anda berada….

Promosi ESP Shaklee

Assalamualaikum Pembaca-pembaca sekalian…

 

Promosi ESP Shaklee

Promosi ESP Shaklee

Apa khabar hari nih?? Roe harap semuanya sihat-sihat kay…. Mesti kome-kome perasankan masuk je bulan March 2014 nih, ramai yang post mengenai ESP… haaa ini adalah kerana bulan March nih adalah bulan Shaklee membuat Promosi ESP.

Promosi ESP Shaklee

Promosi ESP Shaklee

Dah ker kalu mase tak promo pun, ESP ini adalah HOT SELLER Shaklee, inikan pula Shaklee buat PROMOSI… Sebab tuh lah ramai yang seronokkk sesgt…. Termasuk lah Roe… ehehehehe….

 Jom kita tengok apa kebaikan & apa yang ESP nih boleh bagi kat kita kalu kita amalkan ESP nih…

1) Mencantikkan kulit muka,menjadikan ia gebu, halus berseri-seri… wauuu… nih kalau yang dah kawen tuh… kompem che abg suke punye lah… he3…

2) Err…yang nih nak kena bisik-bisik sikit nih… Tau tak kalu kita amaklan minum ESP nih, ia dapat menganjalkan semula payudara yang kendur mendur tuh taw.. almaklum ler kan ngan penambahan usia… nyusukan anak2.. struktur payudara kita mudah kendur taw… so jom kita mengembalikan kecantikkan payudara dengan mengamalkan minum ESP…

3)Untuk sesiapa yang nak stabilkan hormon : ESP mengandungi kacang soya, yang kaya dengan isoflavon, ia bantu memulihkan hormon wanita. Keluarkan darah kotor dan gantikan protein yang diperlukan.

4) Berkesan mengurangkan eczema dan masalah kulit

5)Kita akan berasa bertenaga sepanjang hari… kurang aa rasa letih-letih dengan aktiviti kita seharian…

6) Untuk para ibu-ibu yang hamil, ESP dapat membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu di tahap optimum. Senang kata bertenaga sentiasa aaa…

7) MilkBooster, haa.. yg nih amat sesuai tuk ibu-ibu ataupun para suami yang tercari-cara cara untuk nak banyakkan susu badan para ibu-ibu. ESP nih dapat sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan merupakan salah satu milkbooster yang hebat wooo…

  • Secara tak langsung, susu yang di hasilkan hasil dari kita mengamalkan minum ESP, susu badan kita akan lebih pekat dan berkrim, kesannya bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam

8) ESP nih kalu kita minum dengan milo ke.. Horlick ke, kita akan berasa kenyang taw… so secara tak langsung ia dapat membantu dalam pegurusan berat badan. Kire bonus aa tuk depa yg nak berdiet tuh kan…ekekekeke…

9) Menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein unuk membentuk sel baru dan menyingkirkan sel kulit mati.

10) Untuk sesiapa yang bercadang untuk puasa : ESP bekalkan tenaga, jadi walaupun puasa kita tak rasa lemah. Laar dan dahaga tu biasa la, itu dugaan tuhan bagi sebagai ujian.

 Haaaa… amacam… bykkan kebaikan kalau kita mengamalkan ESP nih… huuurmmm… tunggu aper lagi tuh?? Tak yah fikir panjang… Jom cepat order ESP… Bulan Promo nih komeeee….

Promosi Bulan Mac 2014 – ESP

Ok nak cerita pasai Promosi untuk bulan March pulak…

Promosi Bulan March 2014

Promosi Bulan March 2014

 

Haaa… amacam, tahu dah kan, tapi nak sebut jugak lagi sekali… Bulan March nih adalah BULAN ESP SHAKLEE…

                         Promosi Shaklee Mac 2014-Beli 6 canister ESP Percuma 1 canister

Wawww… mesti ramai yang suke bebenau dengan promosi bulan March nih kan… banyak tau leh jimat…

Dengan pembelian PROMOSI ESP SHAKLEE di bulan March 2014 nih,  anda akan dapat

* PERCUMA 1 canister ESP (RM150)
* PERCUMA keahlian Shaklee (RM75.00)
* BONUS dari Shaklee ($$)

Argggg… menarik kann?? Tapi kalau taknak beli sampai 6, nak beli 1 ke, 2 ke 3 , 4, 5, pun, kome akan dapat harga runtuh gaks…. So aper tunggu laie tuh?? Jom cepat2 Order ngan saya meh…

Meh nak sharekan secara ringkas pasai ESP nih…

 ESP adalah minuman soya yang membekalkan protein. Protein adalah makanan yang penting untuk tubuh kita.Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot, plasma, organ, antibodi, enzim, hormon, hemoglobin dan sel-sel. Manakala sel-sel dalam tubuh badan kita bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru dan menggantikan tisu-tisu badan yang lama dan tua atau yang telah rosak.

Nak tahu banyak lagi kelebihan & keistimewaan ESP? Klik kat SINI k…

Pengedar Shaklee Perak

Kehebatan ESP Shaklee

Wah.. Wah…Wah…. Sedar tak sedar dah pun masuk bulan 3 aka MARCH 2014, cepat sungguh masa berlalu…. Hurmm.. ape pulak Promo Shaklee tuk bulan March nih erk?? Nak taw??? Jawapannya adalah Produk Shaklee yang sungguh LARIS jualannya iaitu ESP!!!! Yahuu…. Memang di tungu-tungu aa nih….

 

Hurm…Apalah yang istimewa sangat dengan ESP Shaklee nih kan???Sehinggakan ramai bebenau para pelanggan sangat mendambakannya??Haaa…Kalau anda adalah salah seseorang yang amat mementingkan KECANTIKAN, KESIHATAN dan ingin KEKAL BERTENAGA sepanjang hari, ESP Shaklee adalah jawapan yang anda cari-cari selama ni tawww. Nak tau sebabnya?? Jom baca huraian Roe kat bawah nih k…

SUMBER PROTEIN YANG LEBIH BERKUALITI.

Tahu kah anda-anda semua yang 25 PERATUS daripada tubuh badan manusia dibina daripada PROTEIN. Kuku, kulit, otot-otot kita sebenarnya semuanya berasal daripada protein. Percaya atau tidak, itulah kenyataannya.

Ringkasannya, struktur dalam tubuh badan manusia dibina daripada susunan berikut:

PROTEIN merupakan makanan utama bagi  sel tubuh manusia.

PROTEIN merupakan makanan utama bagi sel tubuh manusia.

SEL ——> TISU ——–> ORGAN ———> SISTEM

Struktur badan kita terdiri daripada SEL. Kemudian, sel-sel ini akan membentuk tisu-tisu. Seterusnya, tisu-tisu akan membentuk organ dan akhir sekali, organ-organ ini akan membentuk sistem.  Oleh sebab itu, badan kita SANGAT memerlukan PROTEIN.

Nak tahu tak kenapa process ini terjadi?? Ini adalah keranaa PROTEIN merupakan makanan utama bagi  sel tubuh manusia. Sel-sel yang sihat akan dapat menghasilkan tubuh badan yang sihat dan cergas.

Setiap hari, kita makan lauk-pauk yang mengandungi sumber protein kan? Macam ayam, daging, telur, ikan, kekacang dan banyak lagi.

TETAPI, tahu tak…Sebenarnya PROTEIN sangat MUDAH TERMUSNAH apabila dikenakan SUHU TINGGI? Contohnya Bila anda goreng ikan. Berapa banyak PROTEIN yang tinggal? Anda tak tahu kan?

Tapi kenapa everyday makan lauk ayam tapi kerap juga tak sihat. Tak cukup ke? Haaa….untuk pengetahuan, ikan, ayam, daging tu kan kita masak dulu before makan. So bila dah masak, dah kena panas api, of course kandungan protein tu akan musnah dan yang tinggal…..tak cukup untuk badan kita yang kerja kadang-kadang more than 12 hours ni.

PROTEIN sangat MUDAH TERMUSNAH apabila dikenakan SUHU TINGGI

PROTEIN sangat MUDAH TERMUSNAH apabila dikenakan SUHU TINGGI

 

Tahukah anda kalau tak cukup protein apa akan berlaku?

  • Kita akan berasa lemah, lesu, tak bermaya..akhirnya menggeletar.
  • Kadar bacaan kolesterol akan naik/ tinggi, tekanan darah pula akan menjadi rendah..
  • Penyebab kepada ulser perut + ulser usus.
  • Luka-luka lambat sembuh dan akhirnya akan meninggalkan parut.
  • Gangguan penglihatan dan  lama kelamaan pandangan akan menjadi kabur.
  • Gangguan antibodi (tak kuat). Bila kurang protein, badan tak boleh nak lawan penyakit yang datang. Kurang daya ketahanan.

 

Bagaimana pula kalau cukup kandungan protein ?

Dengan berbekalkan amaun protein yang secukupnya, pemakanan yang seimbang boleh dilaksanakan.

Dengan berbekalkan amaun protein yang secukupnya, pemakanan yang seimbang boleh dilaksanakan.

Protein merupakan salah satu sumber/ejen yang membentuk sel-sel di dalam badan. Protein juga mempunyai manfaat lain, ini termasuklah membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam proses pembakaran lemak. Hal ini sering disebut oleh seorang pakar nutrisi yang menambah bahawa protein merupakan satu nutrisi yang lambat dicerna oleh tubuh badan kita. Dengan ini, ia akan memanjangkan tempoh pencernaan dan kita akan berasa kenyang. Secara tidak langsung, kita dapat mengurangkan amaun makanan yang diambil.

Di samping itu, protein turut membantu dalam proses membakar lemak dengan cara membekalkan tenaga kepada otot-otot kita. Ia juga membantu untuk proses penghasilan otot. Dalam sehari, tubuh badan kita memerlukan sebanyak 15-25 peratus kandungan protein untuk membekalkan tenaga kepada tubuh badan kita..

Pengambilan makanan dan nutrisi yang seimbang dapat membantu dalam proses menurunkan berat badan

Pengambilan makanan dan nutrisi yang seimbang dapat membantu dalam proses menurunkan berat badan

Tahukah anda semua yang JUMLAH PROTEIN protein yang paling IDEAL untuk diambil dalam sehari adalah sebanyak 120-140 gram. Jumlah itu bersamaan dengan 1 potongan ayam dada yang sederhana tanpa kulit, sepotong daging merah rendah lemak, seekor ikan bersaiz sederhana. Dengan berbekalkan amaun protein yang secukupnya, pemakanan yang seimbang boleh dilaksanakan.

Oleh itu, pengambilan protein yang mencukupi merupakan sebuah diet nutrisi amat penting untuh tubuh badan kita selain daripada vitamin, zat besi dan karbohidrat. Akan tetapi pastikan anda tidak mengambilnya secara berlebihan kerana jika berlebihan, ia juga akan memberikan kesan sampingan yang  tidak elok untuk tubuh badan anda. Pengambilan makanan dan nutrisi yang seimbang dapat membantu dalam proses menurunkan berat badan.

 

 

 

 ESP – Sumber PROTEIN Soya Terbaik

Zemanta Related Posts Thumbnail

ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Keupayaan ESP Shaklee:

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
  • Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
  • Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu .Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

 JADI, apa kata anda ambil ESP sebagai sumber PROTEIN yang lebih berkualiti. Oh! Semestinya ESP mematuhi kriteria pemilihan soya yang selamat. Paling penting, ESP sentiasa SELAMAT, sentiasa BERKESAN dan sentiasa MESRA ALAM. RAMAI YANG TELAH MERASA KEBAIKAN DAN BETAPA BAGUSNYA ESP SELEPAS MENGAMBIL SECARA KONSISTEN SELAMA 3 HINGGA 4 MINGGU. Ada yang kata, kulit makin licinlah, kulit makin lembut, parut jerawat makin pudar, rambut dah kurang gugur, susu makin banyak, suami makin sayang dan macam-macam lagi!

So….Sekarang ni semua dah dah tau kan kebaikan kalau kita amalkan minum ESP Shaklee dan golongan mana yang sesuai.. Kita dalam golongan yang mana ya? Kalau termasuk dalam golongan ingin mencuba….boleh saja.Tak memudaratkan pun.

Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya yer… TAPI kena lah membeli/ mendaftar dengan saya yerk.. ;) 

Hari #18 Perkara Yang Saya Suka Tentang Personaliti Saya |Cabaran 30Hari Entry

Setelah diamati… setelah di selamii… nah saya senaraikan antara personality yang saya rasa saya suka.

 

Mudah Bergaul

Mudah Bergaul

Mudah Bergaul

Saya ni boleh dikategorikan sebagai seorang yang peramah juga lah… Kalu dah mula kenal sesorang tuh, mmg senang aa nak mesraaaaa.  Mesra-mesra saya pun sebenarnya tengok orang juga lah kan… Kalau org tuh tak berapa nak mesra, saya pun akan turut ikut rendak orang tuh lah kan…

Suka memasak

Suka Memasak

Suka Memasak

Haaa yang nih Personaliti yang datang dengan sendirinya bila saya bergelar Isteri. Serius saya cakapkan saya memang tak reti & malas nak memasak mase anak dara dulu. Tapi bila dah berumah tangga nih, alhamdullilah lah berkat tolong2 mak potong2 bawang.. siang2 ikan,siang2 ayam, ditambah dengan hubby saya yang selalu  jerk memuji masakan saya. Terusss saya jatuh cinta dengan bidang masakan…

Suka kucing

Kucing Bengal - Serius Cantik

Kucing Bengal – Serius Cantik

Saya mmg suka aa kucing.. yang paling saya suka sekali kucing jenis Bengal. Kucing nih bulu dia ala-ala harimau sikit nih… perhh .. mmg cantik aaa kucing nih.

Tapinya kucing nih agak mahal harganya aa.. sonya smpi skrg nih sya tek dapat laie memiliki kucing jenis nih… So far kucing Parsi,kucing kampong, pernah lah saya bela… but disebabkan hubby & anak saya ala ngan bulu kusingn ih, saya terpaksa memindahkan kucing-kucing saya ke kampong.

 

Hurmm..ok lah itu jer lah kor yang saya nak kosdikan… daaa…